Rükzan Sağır Biraz da iyi haber: Erkekler koca olmayı öğreniyor
HABERİ PAYLAŞ

Biraz da iyi haber: Erkekler koca olmayı öğreniyor

Evlilik kurumu tamamıyla bir tartışma konusu. İşine gelmeyen, bu mefhumun ulus-devlet yapılanması için topluma dayatılmış bir zorunluluk olduğunu savunuyor. Ne alakası var? Biriyle ömrünüzü geçirme vaadi, sizin özgürlüğünüzden yaptığınız bir fedakarlık değildir. Sizin seçimlerinizle ilgili bir sorumluluk alabildiğinizin en büyük göstergesidir. Sadakat, irade meselesi. Herkese göre de değil, bu aşikar. Boşanmaların temel nedeninin, çoğunlukla erkekler değil; mutsuz kadınlar olduğu istatistiksel olarak kanıtlanmış. Şimdi size İngiltere’de yapılan bir araştırmanın sonucunu aktarıyorum: Ülkedeki boşanmalar son 50 yılın en düşük oranına doğru geriledi. Ülkede bir evliliğin bozulma ihtimali 1986’da yüzde 44 iken, bugün yüzde 34. 1970’ten bu yana böyle bir oran ilk kez görülüyor. Çünkü erkeklerin bağlılıkları, dolayısıyla da kadınların evlilikten tatminleri artmış.

Haberin Devamı

Biraz da iyi haber: Erkekler koca olmayı öğreniyor

GÖNÜLLÜLÜK ESASI

Araştırmayı yapan düşünce kuruluşu Marriage Foundation, ‘eskiden geleneksel olarak çiftlerin evlenmesi için sosyal bir baskı olduğundan evlenildiğini, bu nedenle kadınların seçim yapma şansının çok olmadığını ve daha az bağlı erkeklerle evlendikleri için daha mutsuz evlilikler yaptığını’ belirtiyor. Bugün değişen ise kadınların ‘daha az baskı altında kalarak’ evlilikler yapması. Erkeklerin de evliliğe tamamen gönüllü olarak ve ciddiyetle adım atması. Bugün ülkedeki bir çiftin boşanma ihtimali, artık büyükanne ve büyükbabalarıyla neredeyse aynı. Baskıyı ve kalıpları ortadan kaldırdığınızda nasıl da çiçek açıyor ilişkiler görüyor musunuz? Darısı, kocadan gizli doğum kontrol hapı kullanan kadının Yargıtay kararıyla kusurlu bulunduğu ülkemdeki ilişkilerin baskıdan kurtulmasının başına…

MUTFAKTA ANADOLU MİRASI!

Yaşam, ilk kez Anadolu topraklarından başladı. En kadim el sanatları örnekleri de yine bizim topraklarımızda. Ama ne yazık ki bugün geleneksel Türk sanatları unutulmaya yüz tutmuş halde. Yazılım, donanım gibi teknolojiler üretirken yenilikleri aynı zamanda tarihle, sanatla sentezleyebilmek, buluşturabilmek kültürleri ayakta tutacak. Önceki gün, 163 ülkeye ihracat yapan teknoloji devi milli değerimiz Vestel’in moda tasarımcısı Aslı Filinta ile hazırladığı Retro Ailesi koleksiyonundan yeni seriyi Esma Sultan Yalısı’ndaki davette tanıma şansım oldu. Bu toprakların kültürel mirasını gelecek nesillere aktarmak amacıyla hazırlanan seride, Anadolu motifleriyle bezeli beyaz eşyalar ve küçük ev aletleri var. Üretiminde tamamen kadın sanatçılar görev almış. Ürünlerin her birinde özel el işçiliği ile boyama ve farklı teknikler kullanılmış.

Haberin Devamı

Biraz da iyi haber: Erkekler koca olmayı öğreniyor

‘BİZE AİT OLANI PARLATMAK’

Aslı Filinta, bu serinin önemini şöyle anlattı: “Tarihimiz ve kültürümüz için çok önemli olan Anadolu el sanatlarından tezhip, minyatür, hat ve çini motiflerini harmanlayarak kullandık. Selçukluları, beylikleri, Osmanlı’yı, bu topraklarda doğmuş büyümüş dehaları, meydana getirdikleri sanatı, motifleri ve bunlar üzerinden bize aktarılan mesajları okumadan kendimizi ve günümüzü nasıl anlayabiliriz? Batı hayranlığı ve kültürel yozlaşmanın toplumumuzu ele geçirdiği dönemlerde bize ait olan hikayeleri parlatma cesareti göstermek ve böyle bir işe imza atabilmiş olmak benim için çok değerli.” Çok özel bir ruh ve yetenek... Bu proje sayesinde tanıdığıma çok mutlu oldum.

Haberin Devamı

Biraz da iyi haber: Erkekler koca olmayı öğreniyor

YAPAY ZEKA TASARIMLARINI NE ZAMAN GİYMEYE BAŞLARIZ?

Yapay zekanın beni en heyecanlandıran özelliği moda tasarımları olabilir. Yapay zekayı kullanarak tasarım yapmak bir sanat dalı olarak kabul görmeye başladı bile. Bu alanda öncülük ‘Str4ngeThing’ adlı sanatçıda. Anonim kalmayı tercih eden sanatçı, kurgusal tasarımlarında Rönesans ve antik dönem eserlerini modern giyime adapte ediyor. Çalışmalarını, “Modanın Mandela Etkisi’nden ve yanlış çağda ortaya çıkan modern öğelerden ilham alan yapay zeka sanatı” olarak tanımlıyor. (Mandela Etkisi, insanların toplu bir şekilde bir olayı yanlış hatırlamasına deniyor.) Rönesans ya da Barok resim stillerinde yer alan figürleri, benzersiz günlük kıyafetler, ayakkabı ve çantalar içinde resmediyor. Hatta Nike ile yaptığı bir işbirliği bile var. Bu tür tasarımlar giymemek için ne gibi bir engelimiz varsa, dilerim bir an önce ortadan kalkar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder