Rükzan Sağır Emeklilik kavramı tarihe karışıyor
HABERİ PAYLAŞ

Emeklilik kavramı tarihe karışıyor

En az 20-30 yıl çalıştıktan sonra emekliye ayrılmak demode oldu. Artık ileri yaş grubunun birçoğu emeklilik hayatı yaşamıyor. Dünyayı gezmek, yeni ev almak, hobilere yönelmek, torunlara bakmak gibi emeklilik denilince akla gelen konsept yok oluyor. Bunda uzayan insan ömrü ve yaşlılıkta iyi bir yaşam sağlamak için gereken kaynaklara erişimin zorlaşması rol oynuyor.

Ama en hayati gerekçesi, yalnızlık hissinden kaynaklanıyor. Zira yalnızlık çekenlerin erken ölüm riskinin yüzde 50 arttığı biliniyor. “Hayat Gailesi ve Maaş: İkinci Baharda Anlam, Para ve Mutluluk Arayışı” kitabının yazarı Chris Farrell, bu gelişmeyi ‘tersine emeklilik’ olarak adlandırıyor. “Emeklilik artık bir nevi ücretli izne çıkmak gibi. Mola vermeye ihtiyacınız var.

Haberin Devamı

Ama mali baskı, hayat amacına tutunma isteği ve uzun yıllarda oluşan kariyer becerilerini sürdürme isteği, insanları yeniden iş pazarına itiyor. Kimse yalnız ölmek istemiyor. Sabah gözünü açtığında bir amaca uyanmış olmak istiyor” diyor.

Emeklilik kavramı tarihe karışıyor

50+ VE 60+ YAŞ İÇİN KARİYER MERKEZLERİ

Tahminlerine göre yakında şirketler çalışanlara ‘kademeli emeklilik’ veya ‘yarı emeklilik’ gibi bir sistem getirebilir. ABD’de her gün 10 bin kişi 65 yaşına basıyor. Yani yetenek ve tecrübe havuzu nüfusu büyüyor. Bu durumun farkına varan kariyer danışmanlık şirketleri çoktan yola koyulmuş bile. New York’taki ReServe isimli kurum, şirketlere ihtiyaca göre 50 yaş üstü çalışan buluyor.

Bu kişileri ‘etkinlik planlama’, ‘idari işler desteği’, ‘teknik servis’ gibi pozisyonlara yerleştiriyor. New York’taki Greenwich House şirketi, 60 yaş üzeri için bağlantılar sağlıyor. Daha sağlıklı bir yaşlılık için üyelik karşılığında sosyal, fiziksel, kültürel programlar sunuyor. Şirketin yaşlılara özel merkezlerini New York Belediyesi’nin ‘Yaşlanma’ birimi fonluyor. Yaşlanmak veya emeklilik sadece maddi sıkıntıda olanlar için lüks haline gelmedi.

Emeklilik kavramı tarihe karışıyor

ZENGİNLER DE İSTEMİYOR

Serena Williams, 40 yaşında. Geçen ay profesyonel tenisi bırakma kararı aldı. Ama bu kararını “Bir geçiş sürecindeyim. Emeklilik ifadesini hiçbir zaman sevmedim, modern bulmadım” diye açıkladı. 260 milyon dolarlık servet edinen bir yıldız 27 yıllık mesleğini bıraktıktan sonra başka bir kariyer yolculuğuna çıkıyor. ABD’nin ulusal sağlık danışmanı Dr. Anthony Fauci de 81 yaşında emekliye ayrılıyor.

Haberin Devamı

“Hazır enerjim ve tutkum yerindeyken 50 yıllık kariyerimin yeni safhasına geçeceğim” dedi. En kolay örnek ise David Beckham olur. Futbolu bıraktıktan sonra emekli olmak şöyle dursun, daha aktif bir hayat yaşamaya başladı. Bu örnekler, “ne kadar büyük bir servetin içinde olsa da insanın hayata en çok ‘işe yarar hissetme’, ‘kimlik sahibi olma’, ‘insanlarla bağlantıyı koruma’ duyguları” ile tutunduğunun kanıtı.

4 BİN LİRALIK PATATES YEMEĞİ!

Yapımı 25 saat sürüyor. 29 malzeme kullanılıyor. Bir patates turtası, 195 Sterlin’e (4 bin TL) servis ediliyor. Nerede mi? Londra’nın Michelin yıldızlı restoranı Core’da. Üstelik bu yemek için kuyruklar oluşuyor.

Emeklilik kavramı tarihe karışıyor

Kısık ateşte vakumlu bir torbada pişiriliyor, gece boyunca marine ediliyor, havyar, ev yapımı patates kızartması ve tereyağlı deniz yosunu sosuyla servis ediliyor. İçinde sirke tozu, kuzukulağı, yabani roka gibi malzemeler var. Restoranı işleten ve şefi olan Clare Smyth, artık ıstakoz, filet mignon gibi insanların nasıl yendiğini ve tadını iyi bilmediği yemeklere ilgisinin azaldığını söylüyor. Smyth, “Çocukluğumdan beri patates yenilen masalarda oturdum. Müşterilere her gün yedikleri bir lezzeti farklı bir şekilde sunduğunuzda onu nasıl yiyeceğini bilmenin özgüveniyle daha çok keyif alıyorlar. Ayrıca bitkisel beslenenlerdeki artış, pahalı yemeklerdeki rekabeti değiştirmeye başladı” diyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder