Rükzan Sağır Yeni kuşak neden iş beğenmiyor?
HABERİ PAYLAŞ

Yeni kuşak neden iş beğenmiyor?

İş verenler yeni kuşağın kendini işe adamamasından dertli. Zora gelemiyorlar, her an işi bırakma riskleri var. Bunlar korkutucu. Çünkü iş verenler önceliğini ‘kariyeri’ yapan çalışanlara çok alışkın. Bir iş başvurusunda kısa süre içinde, yetersiz tecrübesine rağmen kendini yönetici pozisyonunda görmek istediğini söyleyenler her geçen gün artıyor. Milenyum ve Z kuşağı, basamakları atlayıp hemen gözünü zirveye dikmekle suçlanıyor. Ama bu onların suçu değil. Zaten ortada bir suç da yok. Milenyum kuşağından Demi Kotsoris, bu konuda şimdiye kadar yapılmış en anlamlı yaklaşımı ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Yeni kuşak neden iş beğenmiyor

 

ÇOK ÇALIŞMAK ŞART DEĞİL

“Önceki nesillerin gençlere iş etiği öğretmeye kalkmasından yorulduk. Kendimizi paralarcasına çalışmayıp kariyerimizi öncelik haline getirmememizi, çalışmaktan çok seyahat etme isteğimizi anlamıyorlar. Onlar kendilerini düşünmek için önce hayatlarını değiştiren dramatik olaylar yaşamaya alışmış. Ancak bir sevdiklerini kaybettiklerinde veya ciddi bir trajedi yaşadıklarında kendilerini düşünmeyi akıl etmişler. Ama bizler hatalarımızdan ders alan bir nesiliz” diyor. Zaten pandemi gibi büyük bir travmayı erken yaşta yaşamaları hayata bakışlarını kökten değiştirmiş olmalı. Gerçekten de önceki nesiller kadar çalışmaları şart mı? Değil.

BİLGİ TEKNOLOJİSİ OYUNU DEĞİŞTİRDİ

Çünkü bilgiye erişim kolaylaştı. Bilgiye kolay erişim insanları daha zeki hale de getirdi. Herhangi bir işi yapmak için gereken süre her zamankinden daha kısa. Üstelik yapay zekalı sohbet robotları da birer akıllı asistan olarak günlük hayatımıza girmeye başlıyorken. Çalışma stratejilerini, yeni neslin beklentisini ve ihtiyaçlarını anlamak, onların ucuz bir ev alıp ikramiyelerle avutulmak istemediğini, anlamlı, dolu dolu bir hayat sürmek için emekliliği beklemeyeceklerini bilerek hazırlamak, ‘onları kendileri için çalıştıklarına ikna edecek’ yaklaşımlar geliştirmek, daha verimli bir iş gücü elde etmemize yardımcı olacak.

Yeni kuşak neden iş beğenmiyor

 

PATATES KIZARTMASI YEMEYENE GÜVENİLMEZ

Bu hafta Çin’de yapılan bir araştırma raporu yayınlandı. 140 bin 728 insan, 11.3 yıl boyunca izlenmiş. Araştırmanın ilk iki yılında depresyon tanısı alanların kızartma tüketme alışkanlığı daha yüksek çıkmış. Depresyon ve anksiyete tanısı alanların patates kızartması tüketme sıklığı, depresyonda olmayanlara göre daha yüksek diyor uzmanlar. Bazı yayınlar ‘tıklanmak’ için bu araştırmayı, “Patates kızartması depresyona yol açıyor” diye çevirerek haberleştirdi. Oysa araştırmada böyle bir sonuç yok. Hatta patates kızartması yedikleri için mi depresyondalar yoksa depresyonda oldukları için mi kızartma gibi rahatlatıcı gıdalara yönelimleri yüksek diye sorgulanıyor.

Haberin Devamı

Yeni kuşak neden iş beğenmiyor

 

KEŞKE NEDENİ O OLSAYDI

Kızartma sırasında açığa çıkan akrilamid kimyasalının da depresyonda rolü olduğu düşünülüyor. Zebra balıklarını bu kimyasala maruz bıraktıklarında kaygı bozukluklarının arttığı gözlenmiş çünkü. Aynı kimyasal kahve ve tostta da açığa çıkıyor. Ama Harvard Üniversitesi’nden Profesör Walter Willett, zebra balığıyla insanı karşılaştırmanın doğru olmayacağını söylüyor. Özetle şimdilik bilimsel olarak “Patates kızartması depresyona yol açıyor” argümanı çok iddialı ve temelsiz. Keşke depresyonun nedeni patates tüketmek olsaydı ayrıca... İşimiz kolaydı öyle. Daha da ileri gidecek olursam, patates kızartması sevmeyeni güvenilmez bulurum. İnsan en azından patates kızartması zaafına karşı koymayacak kadar iradesizleşebilmeli.

Haberin Devamı

KAPSAYICI MODADA TÜRK GURURU

Hem teşhirci olmayan hem de çok kapalı olmayan kıyafet bulmak her geçen gün zorlaşıyor. Güçlü kadın şıklığı için dekoltenin şart olmadığı, hatlarını ve naifliğini vurgulamanın da mutlu hissettirdiği türden tasarımlara yanıtı global bir Türk markası veriyor.

Yeni kuşak neden iş beğenmiyor

 

2018’de kurulan Mizalle, sadece Türkiye’de değil yurt dışında, özellikle Azerbaycan, Balkan ülkeleri, Avrupa ve Körfez ülkelerinde ‘kapsayıcılık’ modasına öncülük ediyor. Böyle başarılı işlere imza atan, dünya trendlerine adapte olan, çağa uygun işler Türklere çok yakışıyor.

Yeni kuşak neden iş beğenmiyor

Sıradaki haber yükleniyor...
holder