Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Hiçbir başarı cezasız kalmaz!
HABERİ PAYLAŞ

Hiçbir başarı cezasız kalmaz!

Kütüphane memuresi emekli olunca, Mustafa’nın Ürgüp Tahsin Ağa Kütüphanesi’ne ataması yapılır… Mustafa için memuriyet, devletin bir parçası olmaktır, idareciler sınıfında yer almaktır.

★★★

Ataması yapılır yapılmaz, Ankara’ya gider. Kültür Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü’nün kapısına dayanır. Ödenek lazımdır. Derdine derman arayan Mustafa, kapı dışı edilir. Son bir çabayla, tek kişilik bir kadro koparmayı başarır. Personelin çalışma şartları arasında en az bir ‘eşek sahibi olma’ maddesi vardır. Mustafa, kütüphanecilik üzerine yazılmış bir el kitabından yararlanarak, modern bir yapı oluşturma çabasına girer. Tanıdıklarına mektuplar yazar, kitap ister.

Haberin Devamı

★★★

O dönemde köylerin bazılarının yolu dahi yoktur. Köylülerin kitap almak için kütüphaneye gelmeleri zaten imkansızdır. Hizmeti ayağa götürme fikri, o zaman aklına gelir. İki sandık yaptırır. Sandıklara 200’er kitap yükler. Sandıkları eşeğe yükler, köy köy gezmeye başlar.

Kütüphanenin trafiği yavaştan artar, ama gelenler arasında kadınlar neredeyse yok denecek kadar azdır. Kütüphanede dikiş kursu açar. Kumaşını kapan kadın koşar gelir. Mustafa, gelen kadınların ellerine birer kitap tutuşturur. Tek bir eşekle başlayan başarı hikayesi, Ankara’ya hatta yurt dışına kadar yayılmaya başlar.

★★★

Amerika’da 1963 yılında halkına hizmet eden yaratıcı insanları kapsayan bir yarışma düzenlenir. Devlet Planlama Teşkilatı’nda çalışan bir memurun önerisiyle Mustafa’nın projesi Amerika’ya gönderilir. Mustafa, İtalyan bir adayla birlikte finale kalır. Kazanan Mustafa olur.

Haber dünya basınında yer alır. Amerikan Barış Gönüllüleri, kütüphaneye bir Jeep hediye eder. Amerikan elçisi de kütüphaneye bir pick up hediye eder. İki ahşap sandık ve bir eşekle başlayan serüvenin, artık iki adet son model otomobili olmuştur.

★★★

Husumet yayılmaya başlar. Mustafa, kütüphaneye bağışlanan araçları ve ödenekleri kendi çıkarları için kullanıyor diye iftira atılır. Soruşturma açılır, üç maaşına el koyulur. Valilik tarafından emekli edilir. Mustafa, soruşturmayı açan müfettişle yıllar sonra karşılaşır.

Haberin Devamı

Müfettiş, soruşturmayı yoğun baskı altında açtığını itiraf eder... Hiçbir başarının cezasız kalmadığını öğrenen Mustafa Güzelgöz, 2005 yılında yaşama gözlerini yumar…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder