Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Yapay zekalı kameralar bizde olsaydı…
HABERİ PAYLAŞ

Yapay zekalı kameralar bizde olsaydı…

Ordu Üniversitesi 3’üncü sınıf öğrencisi balerin Ceren Özdemir, 3 Aralık 2019’da bale kursundan çıkıp evinin önüne geldiği esnada kendisini takip eden cezaevi firarisi Özgür Arduç tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Arduç, bindirildiği polis otosunda da iki polis memurunu bıçaklayarak, yaraladı. Katil zanlısı, olayın ertesi günü kent merkezinde esnaf tarafından tesadüfen yakalandı.

***

BBC muhabiri John Sudworth, Çin’de dünyanın en gelişmiş gözetleme sistemini test etmek için bir araştırma yapıyor. Araştırmanın konusu: Çin polisi, BBC muhabiri Sudworth’u ne kadar sürede bulabilir?

Haberin Devamı

***

Çin’de yaklaşık 200 milyon güvenlik kamerası var. Buna yakın zamanda 400 milyon CCTV (Kapalı Devre Televizyon) kamerası daha eklenecek. Çin’in dört bir yanında yapay zeka kullanan kameralar bulunuyor. Bunların bazıları yüz tanıyor, bazıları yaş, ırk ve cinsiyet tahmin edebiliyor, bazıları ise davranış analizinde bulunuyor. Bu kameralar, her bir yüzü bir kimlikle eşleştirebiliyor. Bir kişinin bir hafta süresince atmış olduğu her adımı tespit edip saklayabiliyor. Kişinin yüzünü kullandığı araçla eşleştirebiliyor. Ayrıca akrabalar, arkadaşlar ve görüşülen kişiler de rahatlıkla belirlenebiliyor. Şayet çevrede yeterli sayıda kamera varsa, sık bir araya gelinen kişiler de kayıt altına alınıyor. Tüm veriler büyük veri depolarında saklanıyor ve gerektiğinde kullanılıyor.

***

Senaryo gereği John’un fotoğrafı ‘şüpheli’ uyarısıyla görevlilere iletiliyor. Kontrol odası alarma geçiyor ve görevlilerin John’u bulması sadece 7 dakika sürüyor!

***

PISA-2018 sonuçlarına göre listenin zirvesinde Çin’den Pekin, Şangay, Jiangsu, Zhejiang şehirleri yer aldı. Çin, PISA-2018 okuma alanında 555, matematik alanında 591, bilim alanında 590 puanla listenin başında yer alıyor. Demek ki bu sonuç tesadüfi değil!

Çin’de ‘yapay zeka’ dersleri gelecek yıldan itibaren okullarda zorunlu ders olarak verilmeye başlanacak. Çin, dünyanın İngilizce konuşan ilk yapay zeka sunucusunu üretti. Çin, son yıllarda uluslararası öğrenci sayısını iki katına çıkararak dünyanın en popüler ülkelerinden biri haline geldi. Bu başarılarda dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde 17’nci sırada yer alan Tsinghua ile 30’uncu sırada yer alan Peking üniversitelerinin katkısı çok fazla.

Haberin Devamı

***

Bu eğitim anlayışı ve yapay zekalı güvenlik kameraları bizde olsaydı ne olurdu?

- Ceren Özdemir, her yıl doğum gününü kutlardı…

- Katiller aramızda bu denli rahat dolaşamazdı…

- Cani, esnaf sayesinde tesadüfen değil, güvenlik tarafından 7 dakikada yakalanırdı!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder