Sadık Gültekin’le Doğru Tercih İnternetin üst aklı: Cicada 3301
HABERİ PAYLAŞ

İnternetin üst aklı: Cicada 3301

Cicada 3301, ortaya çıktığı günden bu yana internetin en gizemli organizasyonu olarak kabul ediliyor. Onun bir organizasyon mu yoksa tek bir kişi mi olduğu bilinmiyor. Cicada 3301, kimilerine göre masonlar, kimilerine göre Illuminati, kimilerine göre Anonymous, kimilerine göre CIA, kimilerine göre ise bir bilgisayar korsanı. Onun hakkında bilinen tek şey, internet ortamının en zor bilmecelerini sorarak kod kırabilen zeki yazılımcıları tespit etmeye çalıştığıdır. Cicada 3301, ilk bilmeceleri 2012 yılında ‘4Chan’ ve ‘Reddit’ adlı internet sitelerinde paylaştı. Paylaşımda “Oldukça zeki kişiler arıyoruz. Onları bulmak için bir test hazırladık. Ekrandaki görselin içine gizlenmiş gizli bir mesaj var. Mesajı çözerseniz, bizi bulmaya giden yola girmiş olacaksınız. Bu bilmeceyi çözebilecek birkaç kişiyle tanışmak için sabırsızlanıyoruz. İyi şanslar.” İfadeleri yer alıyordu.

Haberin Devamı

Oluşum tarafından Polonya, İspanya, Avustralya ve Güney Kore gibi dünyanın farklı ülkelerindeki binalara, elektrik direklerine ve banklara gizemli bulmacalar asıldı. Dünyanın farklı yerlerine saklanan ipuçlarını toplanarak çözülecek bu bulmacalar, her adımda daha da zorlaşıyordu. Royal Holloway Üniversitesi’nden Prof. Kenny Paterson, “Daha önceleri Google da kendileriyle birlikte çalışacak kişileri seçmek için reklam panolarına çeşitli bilmeceler yerleştirmişti. Ancak Cicada 3301’in bilmeceleri bunlara hiç benzemiyor. Bu bilmeceler epey zekice tasarlanmış ve içlerinde bir takım sırlar barındırıyor” diyor. Cicada 3301, 2016’da bir tweet attı. Atılan tweet’te şunlar yazıyordu: “Rehberimiz Liber Primus’tur (şifrelenmiş mesajlar içeren eski bir kitap). Onun kelimeleri haritamız, anlamı yolumuz ve rakamları yönümüzdür.”

2014 yılında Polonya’da yaşayan 24 yaşındaki üniversite öğrencisi Marek Senderowski, okuldan eve dönerken kaldırımda Cicada 3301’e ait bir bulmaca kağıdı bulur. Uzun uğraşlar sonunda bu bulmacayı çözmeyi başarır. Daha sonra kendisine başka bulmacalar gelmeye başlar. Bir süre sonra bilmeceler aniden kesilir. Cicada 3301’in sayfasında ‘aradığımız kişiyi bulduk’ mesajı görülür. Bir hafta sonra Senderowski’ye bir mektup gelir. Senderowski, mektubun gönderildiği adresi kontrol ettiğinde, Afganistan’da bir çöl ve tamamen ıssız bir yer ile karşılaşır. Mektuptaki şifreyi çözmeye koyulur. Mektuptaki şifre çözüldüğünde, evinin çok yakınındaki ormanlık bir araziyi kazması gerektiği mesajını görür. Bir süre kazdıktan sonra üzerinde Cicada 3301 yazılı ahşap bir kutu bulur. Kutunun içerisinden altın bir madalyon çıkar. Madalyonun üzerinde Aldebaran Güneş Sistemi’ne ait bir yıldız haritası bulunur. Eve dönerken Avusturalya kodlu bir telefon numarası tarafından aranır. Telefonun ucundaki ses soru sormamasını, madalyonu asla kaybetmemesini ve son bir şifre daha çözmesi gerektiğini söyler. Senderowski, iki ayın sonunda şifreyi çözmeyi başarır. Cicada 3301’den ödülünü alıp hemen döneceğini söyleyerek evden ayrılır. İki ay sonra kız kardeşine Dubai’de çekilmiş bir fotoğrafını atarak, kendisini aramamalarını, yapması gereken çok önemli işleri olduğunu söyler. Ancak kayıtlarda ne Polonya’dan çıkış yaptığı ne de Dubai’ye giriş yaptığı görünmez. Marek Senderowski, yedi yıldır polisin arananlar listesinde yer alıyor. Cicada 3301’in bulmaca oyunu devam ediyor ve bu organizasyonunun ardında kimlerin bulunduğu gizemini koruyor...

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder