Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Şimdi ne olacak?
HABERİ PAYLAŞ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, geçtiğimiz günlerde sınavlarla ilgili şunları söyledi:

“Biliyorsunuz önümüzde 2 büyük sınav var. Bir LGS sınavı var, liselere yerleştirmek için; bir de YKS sınavı var, üniversitelere yerleştirmeyle ilgili. Arkadaşlarımızla istişare ederek kararımızı verdik. LGS’de sadece 8. sınıfın birinci döneminin konuları dahil olacak. Yani 8. sınıfın ikinci dönemi dahil olmayacak. Yine YKS’de 12. sınıfın ikinci dönem konuları sınava dahil olmayacak.”

Doğru ve yerinde bir karar. Bence tartışmaya dahi gerek yok! Peki, yapılan bu zorunlu değişiklik, adayları nasıl etkileyecek? İşte, asıl üzerinde durulması gereken nokta burası…

Haberin Devamı

Birçoğunuzun müfredattan çıkarılan bu konuları çalıştığını, zaman ve emek harcadığınızı biliyorum. Ancak bu zorunlu değişikliği anlayışla karşılayacağınızdan eminim.

  • Yapılan bu değişiklikle birlikte, LGS ve TYT’de Türkçe testi ön plana çıkacak ve sonucu belirleyen en önemli test olacak. Okuduğunu anlama, anladığını yorumlama ağırlıklı sorularla karşılaşacaksınız. Hatta sayısal bölümdeki sorular dahi okuma ve yorumlama ağırlıklı olacak. Test çözün, ancak sadece bununla yetinmeyin; bolca kitap da okuyun!
  • AYT’de ikinci dönem konularının çıkarılması, TYT’yi daha belirleyici yapacak. Adayların TYT’de daha dikkatli olmaları, hedefledikleri netlerden daha fazlasını yapmaları gerekecek.
  • Konular daraltıldığı için yığılma olacak. Her bir soru önem kazanacak. Sorularda en az hatayı yapan, başarılı olacak. Matematik testinde ortalama yükselecek, soruların puan değeri düşecek. Dolayısıyla az hata yapan, büyük avantaj sağlayacak.
  • Pandemi sürecinde de sınavlarda konu daraltılması yapılmıştı. Orada şöyle bir sıkıntıyla karşılaşıldı: AYT’de sorular kolay geldi, bilhassa matematik soruları kolay soruldu. Bilgi düzeyi ve hedefi yüksek olan adaylar için dezavantajlı durum söz konusu oldu. Aynı hatanın bu kez yapılmayacağı kanısındayım. Dolayısıyla adayların bu yılki AYT’de daha zorlayıcı sorularla karşılaşacağı kanısındayım.
  • AYT’de matematik konularında 10-11 soruluk bir daralma söz konusu. Türev, integral ve limit konuları müfredattan çıkarıldı. Çıkarılan konuların yerine TYT konuları eklenecek.
  • AYT’de matematik testinin konu sayısı azaldığı için netler yükselecek, bu durumda geometri soruları belirleyici olacak. Matematik testinde avantaj sağlamak isteyen bir aday, geometri sorularına önem vermeli.
  • Matematik testinde ‘Trigonometri, Parabol, Fonksiyon, Polinom’ konularını çok iyi çalışın çünkü bu konular sonucu belirleyecek. Bu konulara hakim olan adaylar avantajlı olacak.
  • Detay sorular ön planda olacak, sorulardaki ayrıntıları yakalayan adaylar daha fazla net çıkaracak.
  • SAY. adaylar için fen bilimleri testi önem kazanacak. SAY. puan türünde dengeyi matematik soruları değil, fen soruları bozacak. Fen derslerine biraz daha fazla özen göstermenizde yarar var.
  • Fizik testindeki ‘Modern Fizik’ konusunun çıkarılması işleri zorlaştıracak. Okuma ağırlıklı ve genelde zorlanmadan yapılan bu konudan 3 soru çıkıyordu. Buradaki açık, mekanik alandaki sorularla kapatılmaya çalışılacak. Bu sorular adayları zorlayacak.
  • Kimya testinde ‘Organik Kimya’, biyoloji testinde de ‘Bitkiler’ konusu çıkartıldı. Çıkarılan bu konular, diğer konulara bölüştürülecek.

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder