Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Türkçe belirleyici test olacak!
HABERİ PAYLAŞ

Türkçe belirleyici test olacak!

Adayların genelde Türkçe testinde zorlandığını söyleyebiliriz. Türkçe’de dilbilgisi sorularının sayısı azaltılmış, paragraf sorularının sayısı artırılmış. Türkçe testinde doğrudan bilgiyi sorgulayan soru sayısı 6’yı geçmiyordu. Cümlede ve paragrafta anlam soruları anakiz ağırlıklıydı. Üst düzey düşünme becerilerini ölçen soru yapılarının bu yıl da kullanıldığı görülüyor. Analiz yapma, akıl yürütme, yorum yapma gibi üst düzey düşünme becerileri gerektiren sorularla karşılaştık. Sayısal bölümde işlem ve grafik soruları azalmış, onun yerine yorumlara, çıkarım ve mantık soruları ağırlık kazanmış. Matematik sorularında dahi sözel ve akıl yürütmeye dayalıydı. Soruların, derslerdeki temel kazanımların günlük yaşam problemleri ile ilişkilendirerek hazırlandığı görülüyor.

Haberin Devamı

★ ★ ★

✔ TARİH: TYT MANTIĞINA UYGUN

Soruların tarihî kavramlar, dönem bilgisi ve temel bilgilerin yorumlanması üzerine kurgulanmış olduğu görülüyor. Orta zorlukta bir sınavdı.

✔ COĞRAFYA: ORTA ZORLUK DÜZEYİNDE

Çok zor olmayan sorularla karşılaştık. Temel bilgi olmadan sorular çözülemez. Sorular kavram düzeyinde çok zor olmayan, net ve anlaşılır nitelikte. Genel olarak orta düzeyde bir sınavdı.

✔ FELSEFE: KONU DAĞILIMI DENGELİ

Okuduğunu anlamaya dayalı, nitelikli paragraflardan oluşmuş sorular vardı. Kavramsal analiz gerektiren sorulara yer verilmiş. Sonuç çıkarabilme becerisini ölçen sorular vardı.

✔ DİN KÜLTÜRÜ: MÜFREDATA UYGUN

Öğrencilerin kavramlara hâkim olmasını gerektiren sorular vardı. Sorular müfredata uygundu.

✔ KİMYA: BİLGİYİ YORUMLAMAYA DAYALI

Bilgiyi yorumlamaya daylı sorular vardı. Grafik sorularına ve sayısal sorulara ağırlık verilmemiş, günlük hayatta kullanılan sorular geldi. Zor soru tipi yer almadı. Soruların güçlük düzeyi orta düzeydeydi.

✔ FİZİK: GÜNLÜK YAŞAMLA BAĞINTILI

Soruların, temel kazanımların günlük yaşam ile ilişkilendirerek hazırlandığı görüldü. İşlem yapmayı gerektirmeyen sorular vardı. Yaşam temelli sorulardan oluşan, oldukça açık ve net sorular vardı.

✔ MATEMATİK: MANTIK YÜRÜTMEYE DAYALI

İşlem ağırlığından çok mantık yürütmeye dayalı sorularla karşılaştık. ‘Yeni nesil’ diye tabir ettiğimiz sorulara ağırlık verildiği gözlendi. Matematik soruları görsel zekâya ve temel bilgiye dayalıydı.

Haberin Devamı

✔ TÜRKÇE: SEÇİCİ SORULAR VARDI

Paragraflar hem öğretici hem de edebî metinlerden seçilmiş. Adayların okuma anlama yeterlilikleri üst düzeyde ölçülmüş. Çeldiricilerinin güçlü olduğu görüldü. Nitelikli ve zorlayıcı sorular vardı.

✔ BİYOLOJİ: KAVRAM DÜZEYİNDE SORULAR

Bilgi soruları kolay ve temel bilgileri içeriyordu. Yorumlamayı gerektiren sorular ise seçiciydi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder