Şirin Sever Küçük bir kız ve umut
HABERİ PAYLAŞ

Küçük bir kız ve umut

Cesedi kıyıya vuran 3 yaşındaki Aylan bebeği hatırlıyor musunuz? Yıl 2015’ti. Bodrum’dan Yunanistan’a geçmeye çalışan 12 Suriyeli mülteciden biriydi Aylan bebek. Onun kıyıya vuran o küçük bedeni, mülteci sorununu tüm dünyanın gözüne sokmuş, uzun süre de hafızalardan silinmemişti o kare. Ama her şeyin unutulma süresi var. Yine sokaklardaki o mülteci çocukları görmezden geliyoruz, yine hiçbir duygu beslemeden, umursamadan, hatta söylenerek önlerinden geçip gidiyoruz.

Dünyanın sorunu da bu zaten. Umursamamak, yok saymak, kötü davranmak, ‘git’ demek. Tam da bu sebeplerle yani mülteci meselesine dikkat çekmek adına yapılan önemli bir projeden bahsetmek istiyorum: ‘The Walk-Yürüyüş’ projesi. Küçük Amal adında, 9 yaşındaki Suriyeli mülteci kız çocuğunu simgeleyen 3.5 metre boyundaki bir kuklanın yolculuğu bu. Bu dev kukla, 4 ayda Türkiye- Suriye sınırından Birleşik Krallık’a yürüyecek.

Haberin Devamı

27 Temmuz-3 Kasım 2021 tarihleri arasında ziyaret edeceği her köy, kasaba ve kentte sanatçılar ve sivil toplum kuruluşları tarafından karşılanacak, bazı etkinliklere katılacak. 27 Temmuz’da Gaziantep’te başlayacak yürüyüş 3 Kasım’da Manchester’da sona erecek. Türkiye’deki son durağı ise Çeşme. Oradan, onu Sakız’a götürecek bir tekneye binecek.

Bu o kadar anlamlı bir proje ki, dünyanın pek çok yerinden tiyatro toplulukları ve ünlü elçiler de bu işe destek veriyor. Şimdilik bildiklerimiz, ünlü heykeltıraş Anish Kapoor, ünlü oyuncu Jude Law, Türkiye’den Bergüzar Korel ve Halit Ergenç. www.walkinwithamal.org adresinden bu barış ve umut dolu yürüşüyü takip edebilir, isterseniz bağış da yapabilirsiniz. Çünkü Küçük Amal, çocuk mültecileri savunmak ve desteklemek için yardımınıza ihtiyaç duyuyor.

Küçük bir kız ve umut

Türkiye yapımcısı İKSV

Projenin mimarları Amal’ı anlatırken şunu soruyorlar: “Küçük Amal, olağanüstü bir yolculuğa çıkar. Türkiye’den ve Avrupa’yı geçecek destansı bir yolculuğa. Annesini bulmak için. Okula dönmek için. Yeni bir hayata başlamak için... Dünya ona izin verecek mi? Şimdi her zamankinden daha imkansız görünen şeyi başarabilir mi?” Birleşik Krallık merkezli Good Chance Tiyatrosu ve Güney Afrika’dan Handspring Kukla Kumpanyası işbirliğinde gerçekleşen projenin Türkiye yapımcılığını ise İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve kültür yöneticisi Recep Tuna üstleniyor.

Haberin Devamı

Bugüne kadar girişilmiş en iddialı kamusal sanat etkinliklerinden biri olacak bu projeyi görmezden gelmemiz mümkün değil. Çünkü kuklanın 3.5 metrelik boyutu, en azından fiziksel olarak buna engel olacak gibi. Geçtiği her yerde çocuklar anne babalarına soracak ‘Bu kim’ diye? Bakalım bu çocuk geçtiği şehirlerde gözlerimizin içine bakıp yürürken; anne babalar çocuklarına ne anlatacak, ona nasıl davranacak?

Terim belgeseli yakında

“Topun olduğu yerden pozisyon aldık, bekliyoruz hocam… Fatih Terim belgeseli yakında Netflix’te...” Platform, yeni belgeseli bu sözlerle duyurdu sosyal medyadan. Sevindim. Futbol dünyasını merak ettiğimden değil ama Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük hocalarından biridir Fatih Hoca; ister sev, ister sevme. Ki belgeseli yapılacak tonlarca ismi var Türkiye’nin, böyle şeyler yapıldığı için sevindim.

Haberin Devamı

Merakla da bekliyorum. Umarım hakkı verilerek ve objektif yapılmıştır diye temennimi de buraya bırakıyorum. Bir de ricam var dijital platformlardan. Çok çok iyi bir Ahmet Kaya belgeseli çekseniz de, izlesek diyorum. Tarafsız, hakkaniyetli, detaylı bir yapım ne güzel olurdu. Hakkındaki kaynaklar o kadar az ki, keşke şu işe de bir el atsanız. Şimdiden teşekkürler.

Özrün son kullanma tarihi

Mehmet Ali Erbil, geçenlerde verdiği bir röportajda; yıllar önce sevgilisi Nefise Karatay’la bir dergiye verdiği çıplak pozlardan ne kadar pişman olduğunu anlattı. İyi niyetli bir açıklama olabilir ama o pozları bütün Türkiye’ye tekrar hatırlatmış olmadı mı yıllar sonra?

Kadın evlenmiş, çocuk sahibi olmuş, o yılların üzerine sünger çekmiş ama sen bu açıklamayla yine o karelerin çarşaf çarşaf basılmasına sebep oldun! Magazin sitelerinde, sosyal medyada manşet! Kadın şimdi ne anladı senin bu özründen? Özrün de bir son kullanma tarihi olmalı bence. Madem bu kadar rahatsızsın, kapatacaksın.

Çok güzel hareketler bunlar

  • Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşiyle birlikte mutfakta börek hazırlaması… Şahane kareler değil miydi? İster seçim yatırımı olsun, ister kurgu. Ben böyle insani şeyler görünce mutlu oluyorum.
  • Diyarbakır’daki karpuzlu heykelden vazgeçilmesi… Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, şehrin meşhur karpuzlarını tanıtmak için dev karpuz heykelinin içine ‘Chucky’ suratlı bir çocuk koymuştu hani, tepkiler üzerine vazgeçtiler. Çok teşekkürler.
  • Bu yaz festivallerde müzik dinleyebilmek… Evet, dünya; aşı kartlı, Covid test sonuçları negatif olanlarla festivallere başlıyor. Bizde de 27 Mayıs’ta Bodrum’da Majalis Festival, aynı tarihte Antalya’da Magic Break, 9 Haziran’da Göcek’te The Moments Presents var. İlgilenenler sevinsin.

Küçük bir kız ve umut

Sıradaki haber yükleniyor...
holder