Şule Özdemir WhatsApp gruplarından çık çıkabilirsen
HABERİ PAYLAŞ

WhatsApp gruplarından çık çıkabilirsen

Geçtiğimiz günlerde The Guardian gazetesinde “WhatsApp gruplarından kaçabilir miyiz” başlıklı bir makale vardı.

Kullanıcılardan biri kuzenlerinden oluşan bir aile grubundan 3 defa çıktığını, ancak kuzenleri tarafından tekrar gruba eklendiğini, “Sorun kuzenlerimde değil. Onlar çok tatlı insanlar. Sadece bu gruptan bir değer alamadığım için çıkmak istedim” diyordu.

Amal adında başka bir kullanıcı pandemi döneminde üniversiteden arkadaşlarından oluşan 12 kişilik bir grup kurduğunu, normalleşmeyle beraber herkesin kendi rutinine dönmesiyle grup etkileşiminin azaldığını, ancak gruptan iki kişinin buna uyum sağlayamadığı ve onlarla uzun süredir görüşmemiş olmasına rağmen bir şeyler içmeye gidelim diyerek işyerine gelmeleriyle çok rahatsız olup gruptan çıktığını anlatıyordu.

Haberin Devamı

Başka bir kullanıcı organizasyon amaçlı whatsApp grupları kurup, organizasyon gerçekleştikten sonra “Hoşça kalın” diyerek grubu hemen sildiğini söylüyordu.

Çoğumuzun bu şekilde deneyimleri olmuştur eminim. Bizim de bir akraba grubumuz var. Her gün insanlar birbirine “günaydın, iyi akşamlar” diyor. Arada doğum günleri kutlanıyor, evlenenler tebrik ediliyor. Gruptan çıkmayı her defasında düşünüyorum ama çıkarsam gruptaki aile büyükleri bunu kaba bulup üzülebilirler diye çıkamıyorum. Grubu her zaman sessize alıp, arada bakmakla yetiniyorum.

Okul arkadaşları gruplarında da mütemadiyen bir şeyler yazan,  karikatür paylaşan arkadaşlar oluyor. Bu paylaşımlar herkesin kendi yoğunluğundan ya da ilgi çekmediğinden çoğunlukla cevap bulmuyor.

Veli grupları daha farklı. Bu gruplarda çoğunlukla her şeyi geriden takip eden bir anne oluyor. Ya ödev soruyor, ya veli toplantı tarihi geçmiş, veli toplantısı ne zaman diyor. Sırf bu annenin sorularına maruz kalmamak için gruptan çıkmak istiyorsun, ama çıkınca da diğer paylaşımları kaçırmış oluyorsun.

WhatsApp grupları bazen faydalı, bazen gereksiz yazışma kalabalığı. Gereksiz sohbetlerin olduğu gruplardan çıkmak istediğinde kibirli ve kaba bulunabiliyorsun. ‘Herkes grupta işte, bir sen mi rahatsız oluyorsun’ baskısı oluşabiliyor. Gruptan çıktığında ‘gruptan ayrıldı’ mesajı ayan beyan görünüyor, sessiz sedasız gruptan ayrılamıyorsun. Ancak whatsApp kişilerden gelen talepler sonrası kullanıcılara gruptan ayrıldı mesajını artık göstermeyeceğini söylüyor. Bu uygulama sonrası kişiler üzerlerinde bir baskı hissetmeden yer almak istemedikleri gruplardan rahatlıkla ayrılabilirler belki.

Haberin Devamı

WhatsApp benim en fazla kullandığım uygulama. Faydalı da buluyorum. Haberleşmek için, bilgi paylaşmak için güzel bir imkan. Ama eklendiğim bazı gruplarda bir fayda bulamıyorum. O gruptaki sohbete katılacak, takip edecek zamanım da olmuyor. Çıkma baskısı hissettiğim gruplarda çoğunlukla kalıyorum, grubu sessize alarak. Ancak vazifesini görmüş gruplardan beklemeden çıkıyorum. Yazar Richard Seymour’un dediği gibi “Slot makineleri size kazanç olarak tasarlanmış kayıplar verir.” WhatsApp gruplarına biraz da bu bilinçle bakmak gerekiyor. Kaybı görüp, kazancı alacak kadar uygulamayı kullanmak. Zamanımız da enerjimiz de bize kalsın öyle değil mi?

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder