Tamer Heper Açık cezaevi
HABERİ PAYLAŞ

Açık cezaevi

Açık cezaevinde yatmakta olan biri tarafından akıl almaz bir cinayet işlendi, Türkiye 20 yaşında genç kızına ağladı. Bu cezaevleri böyle elini kolunu sallayarak çıkılan bir yer mi? Peki açık cezaevi nedir? Başka ne tip cezaevleri var? Biraz bundan söz edeyim.

★ ★ ★ ★ ★

Kapalı ceza infaz kurumları, yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumları, kadın kapalı ceza infaz kurumları, çocuk kapalı ceza infaz kurumları, gençlik kapalı ceza infaz kurumları, açık ceza ve infaz kurumları. Kapalı ceza ve infaz kurumları, iç ve dış güvenlik görevlileri bulunan, firara karşı teknik, mekanik, elektronik veya fiziki engellerle donatılmış, oda ve koridor kapıları kapalı tutulan ancak mevzuatın belirttiği hallerde aynı oda dışındaki hükümlüler arasında ve dış çevre ile temasın olanaklı bulunduğu tesislerdir.

Haberin Devamı

Yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumları, iç ve dış güvenlik görevlilerine sahip firara karşı teknik mekanik, elektronik veya fiziki engellerle donatılmış, oda ve koridor kapıları sürekli kapalı tutulan ancak mevzuatın belirttiği hallerde aynı oda dışındaki hükümlüler arasında ve dış çevre ile temasın geçerli olduğu sıkı güvenlik rejimine tabi, hükümlülerin bir veya üç kişilik odalarda barındırıldıkları tesislerdir. Bu kurumlarda bireysel veya grup halinde iyileştirme yöntemleri uygulanır.

★ ★ ★ ★ ★

Açık ceza infaz kurumları ise hükümlülerin iyileştirilmelerinde çalıştırılmaları ve meslek edinmelerine öncelik verilen, firara karşı engelleri ve dış güvenlik görevlisi bulunmayan, güvenlik bakımından kurum görevlilerinin gözetim ve denetimi ile yetinilen kurumlardır. İlk kez suç işleyen ve iki yıl veya daha az süreyle hapis cezasına hükümlü bulunanların cezaları doğrudan açık ceza infaz kurumlarında yerine getirilebilir.

On yıldan uzun süreli hapis cezasına çarptırılıp da bunun onda birini kapalı cezaevinde geçirip şartlı salıverme süresine yedi yıl ve daha az süresi kalanlar açık cezaevine geçebilir. Ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılanlar bundan yararlanamaz. Bununla bitmiyor, başka şartları da var. Ancak yerim tamamını yazmaya müsait değil yani açık cezaevine geçiş kolay.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi bu tarifleri vermemin nedeni, güncel olan açık cezaevinin nasıl bir şey olduğunu anlatmak. Zira genç kızımızı keyfine öldüren katil zanlısı “Açık cezaevinden kaçtım” dediğine göre acaba bu “açık cezaevi nedir?” sorusuna yanıt olarak bu tarifleri verdim.

Yani suç makineleri böyle elini kolunu sallayarak gezebiliyor mu? Evet gezebiliyor ve dilediği gibi suç işliyor. Birileri öldürüldükten, canlar hayatını kaybettikten sonra bunları yakalasan veya yüksek güvenlikli cezaevine koysan giden geri geliyor mu? Bir milimlik teselli yaratıyor mu? Net yanıt HAYIR. Mesele önceden önlem almakta.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder