Tamer Heper Anne ve yeğenler hissesini satıyor mu?
HABERİ PAYLAŞ

Anne ve yeğenler hissesini satıyor mu?

Ölen babamdan annem ve biz üç kardeşe bir ev miras kaldı. Bu arada ağabeyim de öldü, onun da mirasçıları çocukları. Şimdi hayatta kalan kardeşim, hem annemin hem de yeğenlerin hisselerini alarak yüzde 75 paya sahip olacağını, bu durumda da yüzde 75 hissedar olarak binayı yıktırıp yeniden yaptıracağını, bana da bir miktar para vereceğini söylüyor. Ben olmadan bunu yapabilir mi? l S.M.

***

Önce okuyucumu rahatlatayım, öyle çok kolay yapılabilecek bir şey değil ama tamamen de imkansız da diyemem. Sebebini kısaca anlatmaya çalışayım. Birincisi bugün hissesi dörtte bir, yani yüzde 25. Peki annenizin buna razı olup olmadığı belli mi? Sonra yeğenler bu konuda ne düşünüyor? Belki bu söylenen kardeşinizin hayali. Annenizle ve yeğenlerinizle konuştunuz mu?

Haberin Devamı

Diyelim bu satın alma gerçekleşti ve kardeş gerçekten yüzde 75 hisseye sahip oldu. İyi ama yüzde 25 hisseye sahip olan birinin de hiç söz hakkı olmayacak mı? Bu mümkün mü? Söz konusu olan gayrimenkulün her türlü mülkiyet hakkını ilgilendiren işlemde söz sahibi olacaksınız. Ortaklar arasında hisse devrinde müdahaleniz olmayacak ama ortaklar dışındaki mülkiyet devirlerinde öncelikli alım hakkınız olabileceği gibi bir kat karşılığı sözleşme için sizin de katılmanız şart olacak.

***

Şimdi tamamen imkansız diyemem faslına geleyim. Kardeş bir gün ortaklığın giderilmesi davası açar da evin ortaklar arasında paylaşılamayacağına dair bilirkişi raporu verilirse ev satışa çıkarılır. Satışta kardeş en yüksek payı sürer ve evin tümüne sahip olursa o zaman isteğini gerçekleştirebilir.

İşte imkan dahilinde olan husus bu. Ancak dikkat ederseniz ‘ev ortaklar arasında paylaşılamazsa’ dedim. Evin durumunu bilmiyorum. Şayet ortaklar arasında paylaşmaya elverişli ise kardeşiniz satışı da gerçekleştiremeyecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder