Tamer Heper Arabulucu işi uzatır mı?
HABERİ PAYLAŞ

Arabulucu işi uzatır mı?

Arabuluculuk hususu 1 Eylül’de gündeme gelmişti. Ancak mahkemeler yıllarca sürerken bir de araya arabuluculuk süreci girdiğinde bizim davalar nereye kadar uzayacak? L.B.

Okuyucumun dikkati arabuluculuğun devreye girdiği son ihtilaflar. Bunlar kira tespiti, kiralananın tahliyesi, kat mülkiyeti, ortaklığın giderilmesi davaları. Ancak bundan önce başka davalarda da arabuluculuk dava şartıydı yani mevzuatımıza geçen ay girmiş değil. Sadece sınırları genişletildi ve yukarıda saydığım hususlar arabuluculuk kapsamına alındı. Bu davalar açılmadan önce arabulucuya başvurulmaz ise dava başka işleme gerek kalmadan reddolunacak. Peki bu iş ihtilafı uzatacak mı? Evet, yaklaşık bir ay kadar uzatacak. Çünkü mahkeme gibi tarafları davetten sonra delilleri toplayıp, muhtelif yerlere yazılarak belgelerin gelmesini sağlamak vs. gibi işlemler yok.

Haberin Devamı

Sadece taraflara tebligat var ve 3 haftada süreci tamamlamak, en çok bir hafta daha uzatarak bir ayda sonuca varmak gerekecek. Tamam da devrede ortaklığın giderilmesi davaları var. Öyle gayrimenkuller var ki 30, 40 ortaklı belki de daha fazlası. Bu kadar kişiye bir arabulucu nasıl davet yapacak, nasıl bir yerde toplayacak? Bunların ortak görüşünü nasıl sağlayacak? Bir davada 62 davalı var ve tebligatın tamamlanması için 4’üncü yılı doldurduk, tebliğ işlerini bitiremedik. Yurt dışında ikamet edenler oldu, diplomatik tebligat yapıldı, ölenler oldu. Onların veraset ilamı çıkacak ve mirasçıları davaya dahil edilecek. Bu işler mahkemece tamamlanacak da arabulucu bu işi bir ayda nasıl yapacak? Henüz meçhul. Yani mesele bir ay içinde hallolmalı ama olacak mı bakalım?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder