Tamer Heper Arabulucu şart
HABERİ PAYLAŞ

Arabulucu şart

Nisan ayında oturmak için satın aldığım taşınmazın kiracısı halen çıkmadı. 6 aylık süre dolmak üzere. Arabulucuya gitmek zorunda mıyız? Bizim uyuşmazlığımız kira konusunda değil. Arabulucu bizi nasıl uzlaştıracak? İ.O.

Okuyucum sorusunda çok haklı, arabulucu kendilerini nasıl uzlaştıracak? Bunun yanıtını vermek mümkün değil, zira belki kiracı diyecek ki, ‘ben altı ayın sonunda yani kış başında çıkmayayım da mesela okulların kapandığı haziran ayında çıkayım.’ Okuyucum da mahkeme sürecini düşünüp belki bunu kabul edecek. İşte uzlaşı ortaya çıktı. Belki kiracı diyecek ki ‘ben kiramı makul seviyeye çıkarayım ama bir yıl daha oturayım.’ Belki okuyucum kira bedelini cazip bulup uzlaşacak. Tabii bunları gerçekleşecek hususlar diye kaleme almadım. Yani uzlaşının nasıl olabileceğine örnek diye yazdım. Buna benzer nedenlerle uzlaşı olabilir. Ancak arabulucuya başvurulduğunda da sonuçta mutlaka anlaşma olacak diye de bir kural yok. Taraflar uzlaşamazlarsa uzlaşmazlık zaptı tutulur ve taraflar anlaşamadığı için iş mahkemeye yansır. Dolayısıyla ortada uzlaşamama durumu da vardır. Bu hal, arkasından davayı getirir. Yeter ki okuyucum altı ayın sonunda arabulucuya başvuruda bulunsun.

Haberin Devamı

Ayrıca okuyucumun durumunda olanların bir imkanı daha var, o da kira yılının sonudur. Yani beklenilmesi gereken altı aylık dönemin içinde kira sözleşmesi dönem itibarıyla son buluyor ise yeni malik kira dönemi sonu nedeni ile de tahliye davasını açabilir. Örneğin satın alma tarihinden üç ay sonra dönem son bulacak ise son bulma tarihinden itibaren bir ay içinde yine önce arabulucuya başvurup uzlaşı olmadığı takdirde tahliye davası açma hakkına sahip olacaktır. Ama her durumda arabulucu şart olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder