Tamer Heper Ayrımcılık yasak
HABERİ PAYLAŞ

Ayrımcılık yasak

Evimi kiraya verirken doğrusu kiralamak isteyenler arasında bir tercih yapmak zorundayım. Ancak bunun suç olduğu ve cezayı gerektirdiği yönünde söylentiler var. Bu suç olabilir mi? Ben karşıma ilk çıkana evimi vermek zorunda mıyım? L.M.

Okuyucum tereddüdünde son derece haklı. Geçen haftalarda bu konuda yaşanan bir olay nedeni ile evini bu nedenle vermeyen birine yüklü bir para cezası verildiği haberi gazetelerde yer aldı. Evet o haber doğruydu, uygulamanın alt yapısı da 6701 Sayılı Kanun. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu diye 2016 yılında çıkmış bir kanunumuz var. Bu kanun bir kurumun kuruluş kanunu ve bu kurumun birtakım yetkileri var. Ancak okuyucumun sorusu bu kanunun 5’inci maddesi içinde yer alan 3’üncü fıkra ile ilgili. 

Haberin Devamı

Fıkra şöyle: “Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri ve bunlar tarafından yetkilendirilenler, taşınır ve taşınmazları kamuya açık bir şekilde sunarken bu malları edinmek veya kiralamak isteyenler ile bunlar hakkında bilgi almak isteyenler aleyhine, bunların kiralanması, kira akdinin şartlarının belirlenmesi, kira akdinin yenilenmesi veya sona ermesi, satışı ve devri süreçlerinin hiçbirinde ayrımcılık yapamaz.” 

İşte ilgili madde bu. Peki bu madde mülkiyet hakkına kısıtlama getirmiyor mu? Bana sorarsanız getiriyor. Mesela işyerini kiraya vereceksiniz. Yapı itibariyle market olarak kullanmaya elverişli, bir binanın zemin katında işyeri. Market dışında kullanmak isteyen biri karşınıza çıktığında (abartacağım ama örnek diye söyleyeyim, muhtelif motorlar kullanacak olan marangoz) “Ben sana veremem” diyemeyecek misin? Bu tehdit altında mülkiyet hakkına sahip olamayacak mısın? Ama yasa maddesi bu. Evini veya işyerini kiraya verirken de o binada oturan diğer sakinleri rahatsız edeceği belli kimse veya talep edilen kirayı ödemesi imkan dışı olduğu bariz birine kiraya vermemek suç mu teşkil edecek? 

Doğrusu yaşam şartlarını düzenlemeye yönelik bir durum olmadığını, mülkiyet hakkına fazla müdahale olduğunu, bu hususun problem yaratacağını düşünüyorum ama yasa yürürlükte olduğu müddetçe de uyulması zorunlu olduğunu da hatırlatmadan edemeyeceğim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder