Tamer Heper Birine kefil olmuştum...
HABERİ PAYLAŞ

Birine kefil olmuştum...

Bir alışveriş yapan yakınım taksitini ödememiş, ben de tesadüfen kendisine kefil olmuştum. Şimdi ben bu nedenle takibe muhatap oldum. Kefil olduğum gerekçesi ile icraya verildim. Bunu ödemek zorunda kalır mıyım? L.O.

***

Büyüklerimiz ne demiş; “Paran çoksa kefil ol”. Bir kimse kefil oldu mu ödenmeme riskini kabullenmiş demektir. Ancak kefil olunca da hemen gidip ürün bedelini ödeyecektir anlamı çıkmaz. Özellikle tüketici mevzuatında durum biraz farklıdır. Paranız çoksa bile hemen ödemeyeceksiniz. Peki niye özellikle tüketici mevzuatı diyorum? Şunun için: Daha önceleri kısaca söz etmiştim, kefalet deyince akla kefaletin muhtelif şekilleri gelir.

Haberin Devamı

Bunlardan biri adi kefalettir, bir diğeri müteselsil kefalettir. Müteselsil kefalette, borç altına giren kişi borcunu ödemez ise alacaklı doğrudan doğruya kefile başvurur. Gerekirse icra takibine konu yapar. Ancak adi kefalette böyle değildir. Adi kefalette asıl borçlu borcunu ödemezse, önce asıl borçluya başvurulacak. Asıl borçludan hukuken tahsil imkanı kalmadığı hallerde kefile başvurulacaktır. İşte okuyucumun bahsettiği kefalet adi kefalettir.

Çünkü Tüketici Hakları Kanunu’nun 4’üncü maddesine göre, “Tüketici işlemlerinde tüketicinin edimlerine karşılık olarak alınan şahsi teminatlar her ne izin altında olursa olsun adi kefalet sayılır”. Yani tüketici için müteselsil kefil olunsa bile bu kefalet adi kefalet sayılacaktır. Buna göre önce asıl borçlu takip edilecek, hukuken tahsil imkanı kalmadığı durumda o zaman kefile başvurulacaktır. Okuyucumun anlattığı olayda, okuyucum ne şekilde kefil olmuşsa olsun, kefaleti adi kefalettir ve asıl borçlu takip edilip sonuç alınmadan kendisi takip edilemeyecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder