Tamer Heper Böyle kural olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Böyle kural olmaz

Haberin Devamı

Bankadan kredi kullandım. Aylık 250 TL’yi muntazam ödüyordum. Geçen ay bankanın hukuk bürosundan aradılar. Hesabımda 10 bin TL varken borçtan indirim yaptıklarını, 5 bin 500 TL’ye borcu kapatacaklarını söylediler. Ben de 10 bin TL yatırdım sonra baktım hesabım sıfır. Nedenini sorduğumda “Banka dilediğini yapar” dediler. Bana yardımcı olur musunuz? U.K.

Size yardımcı olmayı elbette can-ı gönülden isterim. Zaten bu köşenin varoluş nedeni okuyuculara olaylarını çözümleyerek ve konu hakkında bilgi vererek yardımcı olmak. Size de bilgi veririm ama önce olayınızın anlaşılır hale gelmesi lazım. Sizin kredinizin geri ödemesi niye düşürülsün. Bankalar tüketiciyi temerrüde düşürüp yasal faiz üzerinde olan temerrüt faizi almakta iken sizin borcunuzu niye 4 bin 500 TL birden düşürsün bunu anlamakta güçlük çekiyorum. İkincisi hesabınız 4 bin 500 TL ödemekle kapatılacaksa siz niye 10 bin TL yatırıyorsunuz?

[[HAFTAYA]]

Üçüncüsü siz banka ile normal münasebetinizi sürdürüyorsunuz, kredi taksitlerinizi ödüyorsunuz, sizi bankanın araması gerekmezken veya arayacak olan kredilerle ilgili departman olacakken niye hukuk bürosundan bir avukat arıyor? Bütün bunlar soru işareti. Acaba aldatıldınız mı? Bunların açıklaması olmadan size bu köşemde daha fazla yardımcı olamam ama en azından yukarıdaki soruların yanıtlarını aramanıza belki vesile olurum. Son olarak söyleyeceğim bir şey daha var. “Banka istediğini yapar” sözü asla hukuki değildir. Böyle bir hukuk kuralı da olmaz ahlak kuralı da olmaz. Herhangi bir kişi de olsa, herhangi bir kurum da olsa istediğini yapamaz. Kişiler sözleşmeler ve bunun da üzerinde olan hukuk kuralları ile bağlıdır. Dolayısı ile hukuk kuralları dışında hiçkimse bir işlem yapamaz. Ancak ne yazık ki toplumun zihnine bu kural dışı cümle sokulmuştur ve bu kurumlar karşısında vatandaş teslim alınmıştır. Teslim olmayın, hukuki haklarınızı kullanın, bir meslektaşın yardımını almaktan çekinmeyin. Karşımdaki güçlüdür her dediğine eyvallah diyip teslimiyetçi olmayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder