Tamer Heper Bu bayram mutlu geçsin
HABERİ PAYLAŞ

Bu bayram mutlu geçsin

Yeni bir bayram sevinci yaşıyoruz ancak bu sevinç hüzne dönüşmemeli. Yani pek çok bayramda gördüğümüz gibi özellikle yollara düşen, bayramı mutluluk içinde geçirmek için yakınlarına ulaşmak isteyen veya tatil mutluluğu yaşamak isterken trafik kazalarına maruz kalanların olmamasını temenni ediyoruz ama olmuyor işte.

*****

Bu bayram da yollara çıkıldı - çıkılacak ve hiç temenni etmemekle birlikte yine trafik kazaları haberleri alacağız. Bunların yüzde 90’ında “sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu” diye başlayan haberlere rastlayacağız. Oysa pek çok defa yazdığım gibi sağlıklı bir araç kullanmada direksiyon hakimiyetini kaybetmek pek mümkün değil.

Haberin Devamı

Bu şekilde kazalara en çok iki olay neden olur: Birincisi direksiyonda uyumak, ikincisi direksiyonda telefonla meşgul olmak. Yola çok erken saatte çıkmak, gece uykusunu yeterli almamak gibi hallerde direksiyonda uyumak mümkündür. Özellikle otomatik vites araç sürücüsü, sol ayağı atıldır, sağ ayağı ile iki pedalı kullanma durumunda olup bunu da en çok gaz pedalına basarak sürdüğü için rahat koltuğunda hareketsizdir ve monoton bir yolculukta içi geçer. Bu uyku, başını yastığa koyup uyumaya benzemez. Gözler açıktır, dışarıdan bakan biri uyku halini fark etmez ama refleksler sıfırlanmış, görüş son bulmuştur. İşte bu halde kaza geliyorum der ve yorum, direksiyon hakimiyetini kaybetme şeklindedir.

*****

İkinci durum, direksiyonda telefonla meşguliyettir. Araç süratle giderken bir el direksiyondan çekilmiş, telefonla meşgulken gözler de telefon ekranındadır. Hatta bir elle mesaj çekilmeye çalışılmaktadır. Geçen günlerden birinde köşemde bir hesap yapmıştım. Böyle bir meşguliyet en kısa hali ile on saniye sürse, aracın kat ettiği yol 300 metredir. Kontrolsüz 300 metre her türlü kazaya neden olacak bir mesafedir.

Kontrolsüz kalan araç karşı şeride de geçer, yolun sağında park etmiş TIR’ın altına da girer, banketten aşağı da uçar. İşte bayramın zehir olmaması için direksiyona geçeceğimiz günün öncesinde uykumuzu almamız şart. Yolda hiç olmazsa iki-üç saatte bir uygun mahallerde durup dinlenmek gerek, mümkün ise monoton müziklerden kaçınıp hareketli müzik dinlemek, hele hele elimizde telefonla hiç meşgul olmamak gerek ve bayramı zehir etmemek gerek diyerek bayramınızı kutluyor, nice mutlu bayramlar diliyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder