Tamer Heper Çocuğunun hastalığı için işten ayrılan tazminat alabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Çocuğunun hastalığı için işten ayrılan tazminat alabilir mi?

Özel güvenlikte 13 yıl çalıştım. İki oğlum DMD kas hastalığına yakalandı. İkamet ettiğim şehirden ayrılarak çocuklarıma daha iyi sağlık desteği sağlamak için İzmir’de başka bir iş buldum. Çocuklarımın devlet hastanesinden aldığım tam teşekküllü sağlık raporlarını noter tasdikli olarak çalıştığım kuruma bildirdim ve bu sebepten işten ayrıldım. Belli bi süre geçtikten sonra da başıma gelen bir olaydan cezaevine girdim. 7 ay cezaevinde kaldım ve tahliye oldum. Çalıştığım kurum bana tazminat ödemeyi reddetti. Ben tazminat alabilir miyim? A.Y.

Haberin Devamı

*****

Okuyucumun başına bazı kötü şeyler gelmiş. Öncelikle hem çocuklarına hem de kendisine geçmiş olsun demek isterim. Evet, anlattığı olaylar kötü tesadüfler ve bunlar insanların hayatında önemli rol oynar. Öyle de olmuş. Bizim kanunlarımızda tazminat alarak işten ayrılma nedenleri sayılmıştır. İşçinin, iş akdini haklı nedenlerle feshetmesi durumunda tazminatı hak edeceği olaylar belirlenmiştir.

Bunların arasında sağlık sebepleri de vardır. Ancak işçinin sağlık nedenleri ile iş akdini haklı olarak feshetmesi için özetle; yaptığı işin sağlığını olumsuz etkileyecek bir iş olması veya işveren ya da çalışanlardan en az birinin bulaşıcı bir hastalığa yakalandığının tespit edilmiş olması gerekiyor. Bu hallerde işçi iş akdini fesheder ve süresi de uygun ise tazminatı hak eder.

*****

Ancak okuyucum anlattığı olaya göre, çocuğunun hastalığı nedeniyle iş akdini feshetmiş. Hatta başka bir şehirde iş bulmuş ve böylece işten ayrılmış. Bu olay haklı fesih nedeni olarak görülmüyor. Sonra yaşadığı olaylara gelince; kendisi hapse girmiş 7 ay yatmış. Artık bunlar iş akdini feshettiği işyeri için bir önem arz etmiyor.

Yani ayrılması veya işveren tarafından iş akdinin feshi gibi olaylar artık söz konusu değil. Çünkü zaten işten ayrılmış. Bu nedenle hükümlülük durumu bu olayda inceleme konusu değil. Şayet iş akdi devam ediyorken hapis cezası alsaydı, inceleme konusu olurdu. Ayrıldığı işyerinden tazminat talep edebilecek mi edemeyecek mi meselesi çocuğunun hastalığı için iş akdini feshetmiş olması hali için inceleme konusu. Dolayısıyla yasada sayılan tazminat talep etme nedenleri arasında bu hususa değinilmiyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder