Tamer Heper Çocuk tanınmış mı?
HABERİ PAYLAŞ

Çocuk tanınmış mı?

76 yaşındaki ağabeyimin iki çocuğu var, bir de gençliğinde evlilik dışı bir çocuğa sahip olmuş. Çocuk şimdi yetişkin, annesi ile yaşıyor ancak halen haklarını istiyorlar ve ağabeyimden önemli bir para talebinde bulunuyorlar. Bu durumda ağabeyimin özellikle çocuğun annesi ile mali ilişkisi ne olabilir? Evini ve arabasını satıp kendilerine para vermesini isteyebilirler mi? C.C.

*****

Okuyucuma net bir yanıt vermem için olayın detayını incelemem gerekiyor. Örneğin çocuk, okuyucumun ağabeyi yani babası tarafından tanınmış mı? Tanıma; hukuki bir işlem olup çocuğun babalığının kabulü anlamına gelmektedir. Yoksa hiçbir hukuki ilişki kurulmamış mı? Babalık davası söz konusu mu? Bunların bilinmesi durumunda sonuç da değişecektir. Bir başka durum, çocuğun yetişkin olduğundan söz ediliyor. Yetişkin olup da bakıma muhtaç bir durumu var mı yoksa sağlıklı biri mi? Sağlıklı biri ise durum farklı değerlendirilecek, bakıma muhtaç ise farklı değerlendirilecektir. Mesela sağlıklı ve yetişkin olmakla birlikte babalık konusunda herhangi bir hukuki ilişki kurulmadıysa, maddi yardım konusu gündeme gelmeyecektir.

Haberin Devamı

*****

Hele annesi durumunda olan birinin, çocuk küçükken nafaka talebi düşünülebilirdi ama bugün sağlıklı ve yetişkin bir çocuk için annenin bir talebi olamayacak. Görüldüğü gibi durum incelemeyi gerektiriyor. Bir de bunun miras bölümü var. Dolayısıyla önerime göre; babanın ve aile fertlerinin hukuki ve mali durumlarının netlik kazanması gerekmektedir. Yaşlar ilerliyor, zaman akıyor, ileride daha karmaşık hukuki problemler yaşamamak için bugünden bir meslektaşıma başvurup, bütün soruların açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Konu açıklığa kavuştuktan sonra da hukuki çözümler düşünülmeli, mesele tehdit ve şantaj konusu olmaktan çıkartılmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder