Tamer Heper Dava doğru yerde mi açıldı?
HABERİ PAYLAŞ

Dava doğru yerde mi açıldı?

Avukatımın icra hukuk mahkemesinde açtığı itirazın iptali ile tahliye davasında, istinaf mahkemesi dosyayı geri gönderdi. Yıllık kira bedelinin tespiti ile 41 bin TL’den yüksek ise istinafa gönderilmesine karar verilmesi gerektiğini bildirdi. Burada harca esas değer geçerli değil midir? M.K.

Okuyucumun sorusu içinde bir başka soru var. Şöyle; okuyucum diyor ki “İtirazın iptali ile mecurun tahliyesi talepli dava icra hukuk mahkemesinde açılmakla.” İşte birinci sorun burada. Kiracı aleyhine yapılmış bir takip sonucu tahliye davası açılacak ise icra hukuk mahkemesinde talep itirazın kaldırılması talebi olup, sulh hukuk mahkemesinde dava açılacak ise itirazın iptali talepli dava açılır. İcra hukuk mahkemesinde dava açarak itirazın iptali talep olunmuş ise mahkeme bu talebi karşılamaz. İşte cümledeki çelişik ifade burada, icra hukuk mahkemesinde itirazın iptali talepli dava açılmış ve muhtemelen bu nedenle verilen ret kararı Bölge Adliye Mahkemesi’ne yansımış.

Haberin Devamı

Bölge Adliye Mahkemesi de yıllık kira bedeli üzerinden bir karara varmış, kararın kesinlik veya istinafa uygunluğunun denetlenmesini istemiş. Dolayısıyla harcı davacı belirlesin gibi bir anlam çıkmaz, dava açarken doğru merci ile yıllık kiranın belirlenerek buna göre neticeye varılması gerektiğini ifade eden bir karar verilmiş. Dolayısıyla özellikle karar uygulandığında harç ve harca esas değer konusu netleşince uygulanacak sistem belirlenmiş olacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder