Tamer Heper Dilekçe hakkı yasaldır
HABERİ PAYLAŞ

Dilekçe hakkı yasaldır

Oturduğumuz sitenin yönetimine site ile ilgili öğrenmek istediğim bilgi için 12.02.2024 tarihinde yazılı olarak dilekçe verdim ve bana kayıt numarası verdiler. Bugüne kadar da herhangi bir yazılı cevap vermediler. Dilekçe verdiğim tarihten itibaren yazılı olarak cevap vermeleri için kanunen bekleme gün sayısı var mıdır? S.A.

Okuyucumun sorusuna yanıt vereceğim elbet ama önce bugüne kadar çok konusu geçmeyen bir hususta genel bir açıklama yapmak isterim.

Öncelikle dilekçe hakkı sistemimizde o kadar önemsenmiştir ki Anayasa maddesi olarak Anayasamızda yer almıştır. Madde uzun ama ben çok özet olarak Anayasa’da yer alan hususu 74. maddenin 1. fıkrasını alarak özetlemek isterim. Diyor ki:

Haberin Devamı

“Vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye’de ikamet eden yabancılar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazı ile başvurma hakkına sahiptir.”

Bu husus Anayasa maddesi olarak Anayasa’da kalmamış, bunun için özel bir kanun çıkarılmıştır.

3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun’a göre, Türk vatandaşları kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ve yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkına sahiptirler. a) Belli bir konuyu ihtiva etmeyenler, b) Yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili olanlar, c) 4’üncü maddede gösterilen şartlardan herhangi birini taşımayanlar, incelenemezler.

Türk vatandaşlarının ve Türkiye’de ikamet eden yabancıların kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir. İşlem safahatının duyurulması halinde alınan sonuç ayrıca bildirilir.

Şimdi geleyim okuyucumun sorusuna. Dikkat ederseniz dilekçe kamu kurumlarına hitaben verilir ve en geç bir ay içinde yanıt beklenir. Okuyucumun ise başvurduğu yer kamu kurumu değil, hatta kat mülkiyetine tabi binalarda yöneticinin hükmi şahsiyeti bile yok. Dolayısı ile yukarıda yaptığım açıklamalar içine bina yöneticisi girmiyor. Bu nedenle bir yanıt gelmemesi durumunda yasaya aykırı davranış söz konusu olmayacak ama yanıt beklediğiniz husus yönetimin sorumluluğunu gerektiren bir husus ise yöneticinin sorumluluğu nedeni ile hukuki girişiminde bulunmak mümkün olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder