Tamer Heper Evli kadının soyadı konusu
HABERİ PAYLAŞ

Evli kadının soyadı konusu

Evli kadınların kızlık soyadını kullanma imkanı tanıyan karar (veya kanun) yürürlüğe girdi mi? Girmedi ise ne zaman uygulanacak? N.L.

Okuyucumun sözünü ettiği uygulama bir yasa hükmü değil de Anayasa Mahkemesi’nin bir iptal kararı. Anayasa Mahkemesi’ne İstanbul 8. Aile Mahkemesi’nin başvurusu üzerine konu incelenmiş olup, inceleme sonucu Türk Medeni Kanunu’nun 187’nci madde düzenlemesi ile getirilen, evlenen kadının kocasının soyadını alacağı veya nüfus idaresine başvuru ile kocasının soyadı önünde kızlık soyadını da kullanabileceği hükmünü iptal etti.

Haberin Devamı

Bu iptal kararı 28.4.2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Uygulamanın ise dokuz ay sonra başlayacağı da karar altına alındı. Peki dokuz ay geçti mi? Hayır. Hesaplarsak 2024 yılı Şubat ayına geliriz. Yani demek uygulama 2024 Şubat ayı başından itibaren başlayacak ve bu bir iptal kararı olduğuna göre o tarihten itibaren evli kadının kocasının soyadını kullanma mecburiyeti ortadan kalktığı gibi izin ile kendi kızlık soyadını kullanma hali de ortadan kalkacağına göre kızlık soyadını kullanma da serbest kalacak. Durum bu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder