Tamer Heper Genel kurul yapılmadan aidat artırılabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Genel kurul yapılmadan aidat artırılabilir mi?

Oturduğumuz sitede 626 konut var. Yönetim planına göre her haziran ayı içerisinde olağan kat malikleri genel kurulu yapılmaktayken; mevcut yönetim kurulu pandemi gerekçesiyle, genel kurulu yapmaktan vazgeçerek resen aidatları artırma yoluna gitti. Bugüne kadar yapılan tüm genel kurullara en fazla 80 kat maliki katıldı. Sitede fazlasıyla açık alan mevcut. Bu durumlar karşısında izlenecek hukuki ve idari yollar konusunda bilgi verir misiniz? T.Ö.

***

Okuyucularım kat mülkiyeti konusunda bayağı bilgilendi, bunu sorularından açıkça anlamak mümkün. Yazılarımın ilk yıllarında çok basit konular sorun haline gelirken, bu yıllarda sorular bayağı teknik. Şimdi okuyucumun sorusu da öyle, yani biraz detaylı araştırmayı gerektiriyor. Ne demek istediğimi anlatayım.

Haberin Devamı

Birincisi, sorun için bir bilgi araştırmam lazım. O bilgi şu; bu site 626 konuttan oluşmakta ise site büyük ihtimalle birkaç parsel üzerine kurulu. Şayet böyle ise ve toplam yapıya geçilmedi ise bu site bazında Kat Mülkiyeti Kanunu uygulaması yapılamaz. Dolayısıyla genel kurul, işletme projesi vs. söz konusu değildir. Bu kadar kalabalık bir sitenin de kat mülkiyeti mevzuatı olmadan sağlıklı yürütülmesinin ne demek olduğunu bir düşünelim.

***

İkinci husus, sitenin Kat Mülkiyeti Mevzuatı çerçevesinde yönetilmesinin mümkün olduğunu düşündüğümüzde de durum şöyle: Bir yıl için toplanacak aidat kat malikleri toplantısında kabul edilen kesinleşmiş işletme projesine göre belirlenir. Toplantıdan itibaren bir yıl geçtikten sonra yeni bir toplantı yapılacağı için sonraki yılın işletme projesi yine toplantıda kabul edilir (bu toplantıda işletme projesi görüşülmemiş ise yönetim işletme projesi yapar ve tüm kat maliklerine tebliğ eder, itiraz olmaz ise işletme projesi kesinleşir).

***

Kesinleşen işletme projesi dışında yönetim kurulunun para toplama veya kesinleşmiş işletme projesini genişletme yetkisi yoktur. Yönetim dönemi içinde olağanüstü bir hal ortaya çıkar da ilave para toplanması gerekirse, bu halde yönetim ek bir işletme projesi düzenler ve bunu tüm kat maliklerine tebliğ eder. İtiraz olmazsa buna göre para toplar, itiraz olursa bu maddenin görüşülmesi için kat malikleri kurulunu toplantıya çağırır.

Haberin Devamı

***

İşte okuyucumun durumu bu. Şayet işletme projesi dışında para toplanması düşünülüyorsa, ek işletme projesi yapılacak ve tüm kat maliklerine tebliğ edilecek. Doğal olarak ben de 626 kişi içinde itiraz eden çıkmaz diyemiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder