Tamer Heper İsim düzeltmesi nasıl yapılır?
HABERİ PAYLAŞ

İsim düzeltmesi nasıl yapılır?

Nüfus kaydımda ismim bir harf hatası yüzünden yanlış anlama geliyor. Bu da beni rahatsız ediyor. Bunu nasıl düzeltirim? S.H.

Nüfusta değişiklik yapılması istemi akla iki durumu getiriyor. Birincisi, okuyucumun sorusunda olduğu gibi hatalı yazımların düzeltilmesi, ikincisi sevimsiz görülen ismin veya soyadın değiştirilmesi, kaldırılması, yenisinin alınması gibi durumlar… Bütün bunlar için tek çözüm yolu dava açmaktır. İlgili yasa hükmü şöyle: “Kesinleşmiş mahkeme hükmü olmadıkça nüfus kütüklerinin hiçbir kaydı düzeltilemez ve kayıtların anlamını ve taşıdığı bilgileri değiştirecek şerhler konulamaz. Ancak olayların aile kütüklerine tescili esnasında yapılan maddi hatalar nüfus müdürlüğünce dayanak belgesine uygun olarak düzeltilir.”

Haberin Devamı

* * * * *

Ancak 2019 yılında geçici bir madde ile bir imkan tanındı. Tanınan imkan şöyleydi: “Kişinin üç yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla; 21/6/1934 tarihli ve 2525 sayılı Soyadı Kanunu’nun 3’üncü maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan, toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen ad ve soyadları, mahkeme kararı aranmaksızın, il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilir. İl ve ilçe idare kurullarının vereceği karar kesindir.” Bu imkan üç yıl için kullanılabilirdi ve kullanma süresi 2022 yılında bitti. Yani bugün tüm nüfus düzeltmeleri için dava açmak gerekecek. İsim veya soyadı değiştirmek veya bir kısmını kaldırmak için açılan davada ise haklı bir nedenin varlığının ispatı gerekecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder