Tamer Heper Kira zammı halen yüzde 25
HABERİ PAYLAŞ

Kira zammı halen yüzde 25

20 Ocak 2023 tarihinde bir ev kiraladık. Kiramız 5.000 TL. Bugünlerde ev sahibi emlakçı ile bize haber göndermiş, ‘kirayı 10.000 TL yapsınlar’ diyor. Biz de yüzde 25 zamla 6.250 TL yaparız dedik. Bu defa ‘o halde çıksınlar’ demiş. Bu şartlarda ne yapabiliriz? Y.G

Okuyucumun hukuki durumu şu: Bu yılın ocak ayında kira sözleşmesi yapmış, şimdi ilk zam 2024 ocak ayında yapılacak. Yasaya göre de Temmuz 2024’e kadar meskenlerde kiraya yüzde 25 zam yapılacağına göre okuyucumun teklifi yasal çerçeve içinde. Yani ilk zam 2024 Ocak ayında yüzde 25 olarak yapılacak. Bunu tekrarlamamın nedeni okuyucumun sorusunda sanki kira ev sahibi tarafından belirleniyormuş gibi ifade ‘10.000 TL yaptım’ şeklinde. Kiraya verenin son yasal durumda bildiği kadar zam yapma yetkisi yok.

Haberin Devamı

Şimdi okuyucum ne yapabileceğini soruyor. Okuyucumun yapacağı şey, Ocak 2024 geldiğinde (ki çok az zaman kaldı) yüzde 25 kira zammını yapıp beklemek. Neyi bekleyecek derseniz, belki ev sahibi bir kira tespit davası açacak, belki şimdi modaya dönüştü kira tespiti davası değil de uyarlama talebinde bulunacak veya benim şüpheciliğim nedeni ile aklıma gelen bir husus, belki elinde varsa, tahliye taahhüdünü kullanacak.

İşte bunlardan hangisi gerçekleşirse ona göre savunmada bulunacak. Yoksa herhangi bir davaya muhatap olmaz ise kirasını ödemekten başka yapacağı bir şey yok. Ev sahibi emlakçı ile haber göndermiş. Şunu yeri gelmişken hatırlatayım, emlakçılar iki tarafı karşı karşıya getirir anlaşma ortamını sağlar ve görevi biter. Yani kira zammı için araya girmek, ödenmemiş kiraları talep etmek vs. gibi görevleri yoktur.

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder