Tamer Heper Kira zammı yeniden belirleniyor
HABERİ PAYLAŞ

Kira zammı yeniden belirleniyor

Kiraların yüzde 25 artışı konusu gelen ayın başından itibaren son bulacaktı. Bu konunun devamı veya son bulması konusunda bir gelişme oldu mu?  L.K.

*****

Bu soru sadece okuyucumun sorusu değil, ülkedeki vatandaşların en az yarısı koro halinde bu soruyu sormakta. Zira meskenler için kira zammının yüzde 25 ile sınırlandırılması hususu 1 Temmuz’da son bulacak. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz çarşamba günü şunu söyledi: “Geçici düzenleme ile kira artırım oranını yüzde 25 ile sınırlamıştık. Yenilenecek sözleşmeler için de aynı uygulamayı sürdüreceğiz.” Yani görülüyor ki 1 Temmuz’da yüzde 25 zamlı kira konusu son bulmuyor, uzuyor.

Haberin Devamı

Ancak tam metin yayınlandığında detayına vakıf olacağız. Mesela bu uzama yine sadece meskenler için mi söz konusu olacak? Bilmiyoruz. Zira işyeri kiracıları da “Mağduruz” diye beklenti içindeler. Sonra, 1 Temmuz’dan itibaren uzayacak, artık bu kesinleşti de acaba ne zamana kadar uzayacak? Henüz bilmiyoruz ve en son avukat olarak karşılaştığım çok önemli bir husus var. Bu artış oranı ilk beş yıl içinde bulunan kiracılar için mi uygulanacak? Yine beş yılı geçen kiracılar bundan istifade etmiyor mu?

*****

Mevcut uygulamada beş yıl içinde veya beş yılı aşanlar içinde diye bir ayırım olmadığı için ben beş yılı dolduranlar için de bu hususun uygulanacağı görüşündeyim. Ancak bazı meslektaşlar Borçlar Kanunu 344’üncü maddesini ileri sürerek beş yılı aşan kiralar için uygulanmayacağı görüşünde. İşte yeni bir uzatma kararı çıkacağına göre artık bu tartışmaya son verilip, yüzde kaç artış oranı kabul edilecek ise bunun sadece beş yıl içinde bulunan kiracılar için mi yoksa tüm kiracılar için mi uygulanacağı açıklık kazanmalı ki geniş bir tartışma konusu halledilsin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder