Tamer Heper Kirada ince detay
HABERİ PAYLAŞ

Kirada ince detay

Babamız 2020 yılında vefat etti. Bize bir daire miras kaldı. Halam babamla birlikte halamın dairesinde kalıyor, yeğenim ise babamın dairesinde kalıyordu. Babamız vefat edince oturmasına göz yumduk. Bir süre sonra maddi durumu da iyi olduğu için kira da ödemeye başladı. Ama bugün ödediği kira çok düşük kaldı, artırmasını istedik kabul etmedi. Sözleşme bulunmadığını söyledik, “Yazışmaları delil gösteririm” dedi. Annesinin alt katta evi olmasına rağmen ne kirayı artırıyor ne de çıkıyor. Ne yapabiliriz? E.G.

Haberin Devamı

***

Okuyucumun sözünü ettiği ilişkide bugüne kadar düşük de olsa kira bedeli ödendiğine göre taraflar arasında bir kira ilişkisi kurulmuş gibi. Zira kira ilişkisi kurulması için mutlaka yazılı sözleşme yapılması gerekmez. Kira ilişkisi sözlü olarak da kurulur. Bir kimse periyodik olarak mal sahibine bu şekilde para ödüyor ise aralarında kira ilişkisi kuruldu demektir.

Yani bugün yeğen, okuyucumun kiracısı. Peki buna karşın ne yapılabilir? Kira ile ilgili mevzuatın uygulanması mümkündür. Mesela kira tespit davası açarak kira bedelinin yükseltilmesini istemek mümkündür. Veya yasada gösterilen tahliye nedenlerinden birinin varlığı halinde tahliye talepli dava açmak mümkündür. Bunlar mümkün iken, annesinin dairesinin bulunuyor olması tahliye nedeni değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder