Tamer Heper Mesken iş yeri olur mu?
HABERİ PAYLAŞ

Mesken iş yeri olur mu?

Tüm bağımsız bölümlerin mesken olarak bulunduğu binamızda doktor muayenehanesi, avukat bürosu gibi işyerleri açıldı. Bu durumda bir miktar rahatsızlık doğdu, hatta muayenehaneler işi büyüttü, klinik gibi çalışmaya başladı. Bunu engelleme imkanımız yok mu? C.Ş.

Okuyucumun durumuna bir bakalım. Binadaki tüm bağımsız bölümler mesken, bu durumda Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre buralarda (bağımsız bölüm işyeri bile olsa) hastane, dispanser, klinik poliklinik, laboratuvar kurulamaz. Dikkat edilirse işyeri olsa bile kurulamaz. Ancak muayenehaneler bu kapsam dışındadır. Demek ki doktor muayenehaneleri kurulabilir. Meskenlerde ise sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pastane, beslenme yerleri vs. ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla kurulabilir. Tabii cümlenin başındaki sinema, tiyatro, pavyon gibi tarifler bir mesken için biraz abartılı gibi görünüyor ama yasada sayılanlar arasında bunlar da var.

Haberin Devamı

Geleyim büro vasfındaki işyerlerine. Yasada doğrudan ‘büro vasfı’ diye geçen bir cümle yok. Ancak detaylı sayılanlar arasında benzer bir tarif de yok. O halde büro olarak kullanmak mümkün. Yargıtay kararları da bu yönde. Büro deyince de “herhangi bir işverene bağlı olmaksızın daha çok fikri faaliyete dayalı hizmet veren ve sayıca çok az kişinin çalıştığı, ticari nitelikte olmayan yerler” olarak kabul edilmektedir. Mesela çok az kişinin çalıştığı bir limitet şirket ofisi olamaz, çünkü o ticaridir. Ama avukatlık bürosu veya muhasebe bürosu olabilir. Ancak bunun için dahi bir parantez açmalıyım. Yasaklar dışında kalan bu büro vasfındaki işyerlerinin de apartman yönetim planı ile yasaklanmış olması durumunda bunlar dahi açılamaz. Zira bazı yönetim planlarında meskenler sadece mesken olarak kullanılır anlamına cümleler vardır ki bu halde doktor muayenehanesi dahil diğer büro vasfındaki işyerleri de açılamaz. Şayet açılır ise veya açılanlar yasada yasaklanmış türdeki işyerleri ise dava konusu yapılır ve mahkeme kararı ile kapattırılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder