Tamer Heper Miras reddi hakkında merak edilen süreçler
HABERİ PAYLAŞ

Miras reddi hakkında merak edilen süreçler

Eşimin ikinci evliliği idi. Eşimin ilk evliğinden iki çocuğu vardı. Eşim birkaç ay önce vefat etti. Vefatından sonra öğreniyorum ki çocukları mirası reddetmiş. Acaba büyük borçları mı vardı, bu benim üzerime kalır mı? L.T.

***

Mirasın reddi konusunda ara sıra açıklama yapıyorum, hatırlanacağı gibi mesele şöyle: Bir kimse vefat ettiğinde hem malvarlığı mirasçılara kalır hem borçları. Dolayısı ile mirasçılar bu borçları kalan malvarlığı ile değil, kendi malvarlıkları ve kendi imkanları ile öderler.

Dolayısı ile vefat edenin borcu çok ise mirasçılar üç ay içinde mirası reddeder, varsa kalan malvarlığın da almazlar ama borçlarını da ödemezler. Anlatılan olaydan anlaşılan o ki, vefat eden eşin borcu çok ki, evlatlar yani mirasçıların bir kısmı mirası reddetmiş. Mirasın reddi durumunda, mirası reddeden kimseler, miras bırakandan önce ölmüş gibi kabul edilip miras ona göre taksim edilir.

Haberin Devamı

***

Okuyucumun eşinin aile tablosunu bilmediğim için mirasın tam olarak şimdi kimlere kaldığını söyleyemiyorum ama bir gerçek var ki eş olarak kendisi mirasçıdır ve üç ay geçtiğine göre artık reddetme ihtimali yoktur. Peki bu durumda ne olacak? Borçlar eşe ve varsa reddetmeyen diğer mirasçılara kaldı.

Ancak istisnai bir durumdan da söz edeyim, vefat eden kişinin borçlu olduğu hususu yaygın ise mesela borçları malvarlığından fazla ise bu halde de mirasın reddolunduğu kabul olunur ama bunun için bir dava açmak gerekir. Fakat konu biraz teknik olduğundan bizim Medeni Kanunumuzun 605’inci maddesi çerçevesinde açılacak dava için girişimi bir meslektaşıma danışarak yapmanızda yarar vardır. Bu dava için bir süre ön görülmemiştir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder