Tamer Heper Müteahhit çok yanlış yapmış
HABERİ PAYLAŞ

Müteahhit çok yanlış yapmış

Evimizi müteahhide verdik. Müteahhit binayı yıktı yenisini yaptı, kendisine ait daireleri de aldı ama tapuda devir yaparken bu daireler için birer değer gösterip satış sureti ile aldığı şeklinde tescil ettirdi.

Sonra da bize bir yazı verdi, bu yazıda daireleri satın almadığını bunlar için bizlere bir bedel ödemediğini yazıp imzaladı. Bu durumda bizim bir zararımız olur mu? ● Ö.Y.

Zararınız olur mu? Elbette olur, hem de büyük zararınız olur? Kat karşılığı inşaat yapımı nedeni ile taraflar arasında bir sözleşme yapılır.

Haberin Devamı

Bu sözleşmede müteahhide arsa teslim edileceği, müteahhidin bu arsaya bina inşa edeceği, bu inşaat nedeni ile müteahhide bir bedel ödenmeyeceği buna karşın yapılacak inşaattan daire verileceği, inşaatın anahtar teslimi yapılacağı belirtilir.

★ ★ ★ ★ ★

Burada görülmektedir ki bu bir satış değildir, kat karşılığı inşaat sözleşmesidir. Bu yolla yapılan inşaatta bir Gelir Vergisi söz konusu olmaz. İnşaat sırasında veya bitiminde müteahhide ve taraflara tapular çıkarılacakken bu sözleşme tapu müdürlüğüne ibraz edilir ve sözleşme içindeki hükme göre müteahhide verilecek daireler müteahhit adına, diğerleri de arsa sahipleri adına tescil edilir.

★ ★ ★ ★ ★

Ancak tapuda tescil yapılırken okuyucumun anlattığı şekilde bir tescil yapılırsa yani tapu müdürlüğüne kat karşılığı inşaat sözleşmesi ibraz edilmez, devir nedeni olarak da satış gösterilirse, müteahhide verilen dairelerin değeri kadar bir gelir elde edilmiş gibi olur ve bu gelir vergiye tabidir.

Dolayısı ile karşınıza yüklü miktarda bir Gelir Vergisi çıkar. Bu halde de müteahhidin vermiş olduğu yazının pek önemi kalmaz. Yani müteahhit çok önemli bir yanlış yapmıştır ve bu yanlışlık sizin zararınıza olacaktır. Herhangi bir satış yapıp para kazanmadığınız halde kazanmış gibi vergi ödeyeceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder