Tamer Heper Önce arabulucu sonra dava
HABERİ PAYLAŞ

Önce arabulucu sonra dava

Zeytin alanında ziraat ve zeytin ürünlerinin işlenmesiyle ilgili bir işyerinde çalışıyoruz. Bir arkadaşımın problemi var, bu problemi ben de yaşayabileceğim. Haftada 55 saat çalışıyoruz ama fazla mesai almıyoruz. Bu çalışmaya cumartesi, pazar dahil. Bizim için çift bordro düzenleniyormuş. Çalışma şartları içinde ise ağır ithamlı ve küfürlü konuşmalar çok yaygın. Bu şartlarda çalışan biri haklarını alması için ne yapmalı? K.K.

*****

Okuyucumun işyerinde bayağı bir problem var. Benim tahmin ettiğim, bu dönemde işyerinden işçi çıkarma yasaklandığı için, işçilere uygulanan bu tür baskı yolu ile işçilerin kendilerinin ayrılması isteniyor olabilir. Şimdi söyleyeceğim bir örnektir, konuyu tam olarak bilerek söylemiyorum.

Haberin Devamı

Kendisi zeytinle ve zeytin ürünleri ile ilgili bir firmada çalışıyor. Acaba mevsim itibarıyla zeytin üretimi ve zeytin ürünlerinin imalatı azaldı da artık mevsimine göre belli sayıda işçi yeteri olacak da bu durumda fazla işçinin kendi isteği ile işten ayrılması için bir yol mu izleniyor diye düşünüyorum.

*****

Böyle bile olsa okuyucumun bahsettiği çalışma ortamında işçinin haklarını talep ederek kendi isteği ile işten ayrılması mümkün. Bunun için öncelikle arabulucuya başvuruda bulunmak gerekiyor. Biliyorsunuz bu yeni bir sistem. Dava açmadan önce arabulucuya başvuruluyor. Adliyelerde arabulucu başvuru büroları var. Önce buraya gidiliyor. Arabulucu her iki tarafı davet ediyor, aralarında bir anlaşma olup olamayacağını araştırıyor.

Uzlaşma olursa bunun için tutanak tutuluyor ve bu taahhüt mahkeme ilamı gibi kabul edilip taahhütte bulunan taahhüdünü yerine getiriyor. Uzlaşma olmazsa uzlaşmazlık raporu hazırlıyor. Bu durumda da işçi mahkemeye başvurup haklarını talep ediyor. Okuyucumun anlattığı kadarı ile fazla mesai, bayram çalışması, kıdem tazminatı vs. gibi taleplerde bulunmak mümkün. Ama yine de özellikle dava safhasında bir meslektaşımızın yardımını almakta yarar var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder