Tamer Heper Süre geçmez
HABERİ PAYLAŞ

Süre geçmez

Haberin Devamı

Babamla annem 2005’te boşandı. 2006’da babam öldü. Babam boşanır boşanmaz başka biriyle evlenmiş ve mallarının bir kısmını birilerine satış gibi göstermiş. Ölümünden sonra babamın eniştesi oturduğumuz daireyi bize iade etti.

Aradan yıllar geçti şimdi babamın tarlalarının olduğunu öğrendik ama bugüne kadar da veraset ilamı almamıştık. Şimdi veraset ilamı alabilir miyiz? Bunun bir zamanı var mı? Tarlalar ne olur? ● A. A.


Bir kimse öldüğünde onun bıraktığı malvarlığına sahip olabilmek için mirasçısı olunduğunun belgelenmesi lazım. Aksi halde hukuki işlem yapılmaz.

Bunun yolu da veraset ilamı almaktır. Önceleri mahkemeye başvurup veraset ilamı alınırdı, bugün yine mahkemeye başvuruluyor ama basit aile şemalarında veraset ilamını noterler de veriyor.

Veraset ilamı almanın süresi ve zamanı yok, her zaman alınabilir. Bu, mirasçılığın ispatı içindir. Bir kişi veraset ilamı aldığında mirasçı olmaz, mirasçı ölenin öldüğü anda olunur.

Ancak bunun belgelenmesi için veraset ilamı gerekir. Sonra da veraset vergi dairelerine beyanname verilir. Belli muafiyetler aşılıyor ise vergisi vardır, muafiyet içinde kalıyor ise vergisi de yoktur.

Siz bugün veraset ilamı alabilir ve bununla gayrimenkulleri mirasçılar adına tescil ettirebilirsiniz.

İkinci evliliğinden çocuğu olmadığını yazmışsınız demek ki mirasın dörtte biri ikinci eşin geri kalan dörtte üç sizin ve kardeşlerinizin olacak. Önce veraset ilamı alın sonra tapuya gidip adınıza tescili yaptırın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder