Tamer Heper Vasiyetname bilgisayar çıktısı olarak yapılır mı?
HABERİ PAYLAŞ

Vasiyetname bilgisayar çıktısı olarak yapılır mı?

Elyazısı ile vasiyetnamenin geçerli olduğunu yazmıştınız. Ben de bir vasiyetname yapmak istiyorum. Acaba bunu bilgisayar çıktısı olarak alsam da altını imzalasam geçerli olur mu? Noterde yapsam noter de benim isteklerimi el yazısı ile yazmamı mı ister? M.M. 

Vasiyetnameler üç çeşittir. Biri noterde yapılan resmi vasiyetname, diğeri el yazısı ile vasiyetname ve üçüncüsü sözlü vasiyetnamedir. Sözlü vasiyetnameler çok sınırlı haller için geçerli olup her türlü imkandan yoksun bir halde iken tanıklara yapılan sözlü vasiyettir ki bunu bir kenara koyuyorum. Normal günlük yaşantımızda yapılacak vasiyetname ya el yazısı ile vasiyetnamedir veya noterde resmi vasiyetnamedir. Elyazısı ile vasiyetnamenin şartı vasiyetin tümünün el yazısı ile yazılmasıdır.

Haberin Devamı

Yani bilgisayar çıktısı ile alınıp altı imzalanan vasiyetname geçerli olmaz. Onun için el yazısı ile vasiyetnamenin tümü vasiyetçinin el yazısı ile yazılır ve notere tevdi edilir. Notere tevdi edilmesi geçerlik şartı değildir ama vefattan sonra elde edilmesi imkanını tanır. Yoksa evde uygun bir yerde saklanırsa da vefattan sonra ele geçerse yine geçerlidir. Dolayısı ile bilgisayar çıktısı ile geçerlik kazanmaz. Noterde yapılan resmi vasiyetname ise noter tarafından kayda geçirilir. Bunun için vasiyetçinin el yazısı ile yazılma şartı aranmaz. Noter vasiyet yapanın isteğini kayda geçirir, okuması için kendisine verir, okuyan vasiyetçi doğruluğunu tasdik eder. Bu tasdiki iki tanık önünde yapar. Sonra bu vasiyetname noterde saklamaya alınır. Yani burada el yazısı şartı aranmaz. O şart sadece el yazısı ile vasiyetname için gereklidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder