Tamer Heper Vasiyetnamenin nüfusa kaydı yapılır mı?
HABERİ PAYLAŞ

Vasiyetnamenin nüfusa kaydı yapılır mı?

Notere el yazısıyla yazılmış vasiyetnamemi teslim ettim. Ekinde de sağlık raporum var. Noter tutanakla teslim aldı. Şimdi bir örneğini almak istiyorum. Bu mümkün mü? Bir de nüfusa kaydı için bir girişimde bulunmam gerekir mi? G.Y. 

El yazısı ile vasiyetname resmi vasiyetnamenin işlemlerine tabi değildir. El yazısı ile yaptığınız vasiyetnameyi saklaması için notere verirsiniz, o da bir tutanakla alır ve saklamak üzere arşive kaldırır. Mesela yasada el yazısı ile yapılan vasiyetname için kurallar şöyledir: “El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek başından sonuna kadar miras bırakanın el yazısı ile yazılmış ve imzalanmış olması zorunludur. El yazılı vasiyetname saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hakimine veya yetkili memura bırakılabilir.” Görüldüğü gibi açık olarak bile bırakıldığı için notere tevdi ederken bir örneğinin veya fotokopisinin alınıp muhafaza edilmesi mümkündür. Ancak noter tasdikli bir örneğinin çıkarılması düşünülemez. Ancak elde teslim tutanağı bulunur.

Haberin Devamı

Nüfusa kayıt konusu ise şöyle: Siz istemeseniz de notere tevdi olunan vasiyetnameler noter tarafından ilgili nüfus müdürlüklerine bildirilir. Kişinin vefatı durumunda vefat kaydı nüfusa işlenirken vasiyetnamesinin bulunduğu görülür ve vasiyetname adli makamlara yansıtılır. Sistem budur. Yani özellikle vasiyetnamenin kaydının nüfusa düşülmesi için özel bir gayret söz konusu olmaz. Sistem kendiliğinden işler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder