Tamer Heper Yaz yaz bitmez
HABERİ PAYLAŞ

Yaz yaz bitmez

Müjdeler olsun trafik cezalarını artıran kanun teklifi mecliste kabul edilmiş, şimdi imzayı bekliyor. Elbet imzadan da çıkacak ve yayınlanmakla yürürlüğe girecek. Peki bu cezalar trafik karmaşasını önleyecek mi? HAYIR önlemeyecek. Tecrübe ile sabit. Daha önce yazdım. Ben yazdığımda daha teklif ortada yoktu. Dikkat ettim, araç kullananların yaklaşık yüzde 80’i direksiyon başında mesaj çekiyor. Bu durum yan yana giden araçlardan tespit edilemiyor. Otobüs, metrobüs gibi yüksek araçta seyahat ediyorsanız, diğer araçların içini görüyorsunuz. Ben bunu görgüye dayanarak söylüyorum. Telefonla konuşanı yanından geçerken görürsünüz ama mesaj çekeni göremezsiniz. Çünkü telefon kucağında gözü de telefondadır, yolda değildir ve telefonla konuşandan daha riskli bir durum yaratmaktadır. Çok kısa süre önce yazdım, motosiklet kullanırken mesaj çekeni bile gördüm.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Çakar kullananlara da ceza geliyor. Ancak çakarlı aracı kimin çevirip sorgulayacağını çok merak ediyorum.

Hız sınırını aşanlara da ceza var. Bunun için de örnek vermiştim, halen yollarda mevcut 30 kilometre hız tabelaları olduğu müddetçe bol bol ceza yazarsınız. 30 kilometre ile kimse gitmez, gidersen Antalya-İstanbul arası 24 saattir. Aralarında 700 kilometre mesafe bulunan şehirler arasında yolculuk 24 saat sürecektir. Bu mümkün olmayacağına göre bu cezadan bol para beklenir. Yaz yaz bitmez, daha doğrusu ceza almayan hiç kimse kalmaz. Tekrar edeyim önce ceza gelmez, önce şartlar olgunlaştırılır. Şu olur olmaz yerlerdeki 30 kilometre veya 50 kilometre sınırlamaları makul seviyeye çıkarılır ondan sonra ceza ayarlanır.

★ ★ ★ ★ ★

Bu cezalar yeni değil, yeni olan ceza miktarı. Yoksa hız sınırını aşmak, direksiyonda telefonla konuşmak vs. zaten idari para cezasını gerektiriyordu. Şimdi bunlar artırıldı. İyi ama bir noktada pusuya yatıp “Radara girdiniz, hız sınırını 1 kilometre aştınız” cümlesi dışında ceza yazıldığına da tanık olmamıştım. Şimdi nasıl uygulanacak merak ediyorum. Makas atarak yol üzerindeki tüm araçları birbirine katan ve büyük ölçüde tehlike yaratan bir tek arsıza ceza yazıldığına bugüne kadar tanık olmadım. Bakalım bundan sonra nasıl olacak?

Haberin Devamı

Cezaların büyük kısmı 1002 TL. 1000 TL’yi anladım da 2 TL’si ne oluyor? KDV desem değil, ÖTV desem değil. Yoksa aslında 1002 TL 35 kuruştu da 1002 TL’ye mi yuvarladılar, merak ettim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder