Tamer Heper Zam oranı belli
HABERİ PAYLAŞ

Zam oranı belli

Kiracım 2024 yılı başında dördüncü yılına girecek. Mobilyalı olarak kiraladığı eve ödediği kira aylık 7 bin 850 TL. Ancak çevrede bu rakama kiralanan ev yok. Ben artırmak için arabulucuya gidecek miyim? Öğrendim ki kiracının burada kendine ait evi varmış, bu durumda benim tahliye isteme hakkım olur mu? F.D.

Okuyucumun bahsettiği kira mesken kirası olduğuna göre kira artışı 2024 yılı Temmuz ayına kadar yüzde 25. Ancak dava açsa da mahkemece verilecek zam yine bu kadar. Şayet yine de dava açmayı düşünecek olursa, evet önce arabulucuya başvuracak. Muhite göre kira bedeli düşük kalmış bu tamam ama bugün için mevzuat böyle. Temmuza kadar yenilenen mesken kiralarında artış yüzde 25. 

Haberin Devamı

Kiracının kendine ait meskeni bulunuyor olması tahliye nedeni. Aynı bölgelerde oturulabilir meskeninin bulunuyor olması tahliye nedenidir ve içinde kiracı bulunuyor olması; veya bir başka nedenle birileri tarafından kullanılıyor olması sonucu değiştirmez. Yani kiracı savunma olarak “O daire halen dolu, ben buradan çıktığımda hemen orada oturma imkanım yok” diye bir savunma yapsa bile bu savunma geçersizdir. Yeter ki o mesken oturulabilir mahiyette bir mesken olsun. Mesela yıkılmaya yüz tutmuş veya yangın geçirmiş harap halde olması halinde tahliye nedeni olmaz ancak kullanmasına elverir nitelikte ise tahliye nedenidir ve okuyucum kira yılı sonunda bu gerekçe ile tahliye davası açabilir. Ancak yine hatırlatayım, önce ara bulucuya başvuracak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder