Tuğba Çubukçu Dubai'de dil eğitimi mantıklı mı? Eğitim alırken çalışmak mümkün mü?
HABERİ PAYLAŞ

Dubai'de dil eğitimi mantıklı mı? Eğitim alırken çalışmak mümkün mü?

Bu hafta son yıllarda çok dikkat çeken ve her geçen gün daha çok öğrencinin tercih ettiği bir ülkeden, Dubai’den bahsedeceğiz. Öğrenciler genellikle İngilizce dil eğitimi için ana dili İngilizce olan ülkeleri tercih ederler. Aslında bu tercih çok da mantıklıdır. Ancak söz konusu Dubai ise bu durum biraz farklı.

İlk zamanlarda hem öğrencilerin, hem de danışmanların aklına çok da yatmayan ülke Dubai her geçen gün dil eğitimi için uygun olduğu konusunda kendini biraz daha kanıtlıyor. Ülkenin resmi dili her ne kadar Arapça olsa da, ülkede yaşayan yüzde 85 oranında yabancı nüfus dil kullanımı noktasında bu gerçeği değiştiriyor. Dubai’de yalnızca Arapça bilen bir kişinin yaşamını sürdürmesi, alışveriş etmesi, yemek sipariş edebilmesi neredeyse imkansız.

Haberin Devamı

Ülkede 202 milletten çalışanların bulunması nedeniyle ortak dil İngilizce olmak durumunda kalıyor. Taksi şoföründen, market kasiyerine kadar herkes İngilizce konuşuyor. Ülkeye iş bulmak için gelenlerin İngilizce bilmesi şart. Durum böyleyken her yerde İngilizce konuşuluyor. Tabii bu da giden öğrencilerin günlük yaşamında İngilizce pratik yapmasını sağlıyor.

Dubai’de dil okulu tercih ederken İngiltere merkezli okullar tercih ediliyor. Bu sayede okulda derslere giren öğretmenlerin hepsinin ana dili İngilizce olması nedeniyle aksan farklılığı yaşanmıyor. Okullarda ki milletler arası dağılım son derece zengin. Ziyaret ettiğim okullardan bir tanesi 69 tane ülkeden öğrenci aldıklarını söylüyor. Bu durum Türkiye’den dil eğitimi almaya giden bir öğrenci için çok olumlu. Birçok millet tanıma, aksan duyma ve kolaylıkla yeni arkadaşlıklar edinebilme imkanı sağlıyor.

Dubai'nin en çok tercih edilmesinde ki iki nedene gelirsek. Birincisi Türk öğrencilere oldukça kolay vize veriyor olması. Birçok ülke sayfa sayfa vize evrakı isterken Dubai yalnızca pasaport fotokopisi ve vesikalık ile vize başvurusu kabul ediyor. Öğrencinin geçmişte Dubai'de bir sicili yoksa yüzde 99 oranında vizesi onaylanıyor. Dolayısıyla diğer ülkelerden vize almaya elverişli olmayan öğrenciler kolaylıkla vize alabiliyorlar.

Haberin Devamı

Tercih nedenlerinin ikincisi ise çalışma izni. Öğrenciler 12 hafta üzeri eğitime başvurduklarında aynı zamanda çalışma hakkı da elde ediyorlar. Haftada 20 saat çalışma izinleri ile çok büyük bir ülke olan Dubai de iş bulma konusunda çok zorlanmamaktalar. Ayrıca Dubai çoğunlukla Müslümanların yaşadığı bir ülke olduğu için Türkiye’den personel alma konusunda pozitif bir ayrıcalığının olduğunu da söylemek mümkün.

Dubai’nin bir diğer keyifli yanı ise ağırlıklı olarak Müslümanların yaşadığı bir ülke olmasına rağmen diğer dinlere karşı son derece saygılı olması ve ülkede birçok dinden insanın rahat bir biçimde yaşayabilmesi. Bu nedenle ülkede Hindu tapınaklarından tutun Protestan, Anglikan, Protestanlar için kiliseler mevcuttur.

Ülkede resmi nüfus her ne kadar 2,2 milyon olsa da her sene 8 milyon ziyaretçi kabul etmekte. Bu da iş gücü ihtiyacını özellikle turizm ve hizmet sektöründe arttırmakta.

Dubai’de eğitim hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınız yanıtları için bana tugbacubukcu@yandex.com adresinden ulaşabilirsiniz

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder