Ufuk Tarhan Bitcoin'in yaratıcısının gerçek kimliği
HABERİ PAYLAŞ

Bitcoin'in yaratıcısının gerçek kimliği

Bitcoin, Altcoin terimleri en ücra köy kahvelerine kadar jet hızıyla girdi. Bitcoin’in geliştiricileri tarafından açıklanan misyonu: İnternet için dünya çapında istikrarlı bir para birimi oluşturmak. Ve bunu dünyanın her yerinden insanların birbirlerine e-posta göndermeleri kadar kolay işlemlerle yapmalarını sağlamak. Bitcoin nedir, ne işe yarar? Artık iyi kötü biliyoruz da onu başımıza sardığı iddia edilen, yani Bitcoin’in yaratıcısı olarak bilinen kişi veya grupların kullandığı isim ‘Satoshi Nakamoto’ hakkında hâlâ net bilgilere sahip değiliz.

Haberin Devamı

Bitcoinin yaratıcısının gerçek kimliği

23 NİSAN 2011’DE ORTADAN YOK OLDU

Nakamoto, 2007 yılında sistemin kodlarını yazarak çalışmalara başladı ve 31 Ekim 2008’de ‘metzdowd.com’ sitesinde elektronik para birimi olarak adlandırdığı Bitcoin’i bir PDF dosyasında ilk kez anlattı. 3 Ocak 2009’da Bitcoin ağını başlatarak kripto para biriminin ilk adımlarının atıldığıBitcoin yazılımını yayınladı. 11 Şubat 2009’da ise yazılımın düzenlenmiş versiyonu Bitcoin v0.1’i resmen kullanıma sundu.

Nakamoto, 2010’un ortalarına kadar diğer yazılımcılarla birlikte Bitcoin yazılımını, çekirdek takımı ile P2P ve Bitcoin platformlarında yazışarak geliştirmeye devam etti. 23 Nisan 2011 tarihinde yazılımcılarına gönderdiği en son mailde “Başka şeylere yöneldim; Bitcoin, Gavin ve diğerlerinin öncülüğünde iyi ellerde” diyerek kaynak kodundaki son değişiklikleri yaptı.

Tüm güvenlik anahtarları ile birlikte her şeyi çekirdek geliştirici Gavin Andresen’e, Bitcoin ile ilişkili birkaç alan adını ise Bitcoin topluluğunun önde gelen bazı üyelerine teslim etti ve ortadan yok oldu. Satoshi’nin ortadan kaybolmasından sonra ikinci Bitcoin geliştiricisi olarak bilinen ‘Sirius’ takma isimli Martti Malmi tarafından yönetilmeye başlandı. Tüm sistemin üzerine inşa edildiği Nakamoto’nın 1 milyonluk Bitcoin hesabında o günden bugüne kadar tek bir kuruş hareket olmadı.

NETLEŞMEYEN BİLGİLER VAR

Satoshi’nin, Japonya’da erkek çocuklara verilen ve anlamı ‘bilge atalara sahip kişi’ olmasından dolayı ilk zamanlar pek çok kişi Satoshi’nin bir erkek ve Japon olduğuna inandı. Hatta burada da gördüğünüz ve “Ben o değilim!” demekten dilinde tüy biten ‘Dorian Prentice Satoshi Nakamoto’ adındaki bir kişiye ait olan ikonik fotoğraf da Satoshi’nin fotoğrafı diye internette hızla yayıldı.

Haberin Devamı

Google’de arama yaptığınızda hâlâ bu fotoğraf karşınıza çıkıyor, ancak o fotoğraftaki kişi defalarca Satoshi olmadığını açıkladı. Satoshi’nin ilk zamanlardaki forumlarda kendisini Japonya’da yaşayan 5 Nisan 1975 doğumlu bir erkek olarak tanımlamasına rağmen gün içerisinde hiçbir zaman Japonya’nın yerel saatine göre Bitcoin forum üzerinde bir gönderi paylaşmadı. İngiltere saatinde iletişim kurdu. İnternette küçük bir arama yaptığınızda “Ben Satoshi’yim” diyen ama olmadığı anlaşılan pek çok kişi var. Maalesef tek bir ‘kadın’ olma ihtimaline dahi rastlamayacaksınız.

SATOSHI OLDUĞU İDDİA EDİLEN ADAYLAR

Nick Szabo, şifre bilimci, yazılımcı, hukuk profesörü ve akıllı kontratlar uzmanı. 1990’lı yılların sonunda Bit Gold adı verilen merkezsiz dijital para birimini geliştirerek Bitcoin’in temellerini atması, ayrıca isminin baş harflerinin Satoshi Nakamoto’nun isminin baş harflerinin tersten yazılışı ile aynı olması onu en güçlü aday yapıyor.

Haberin Devamı

Hal Finney, yazılım mühendisi ve Satoshi Nakamoto ile birlikte erken dönem geliştiricilerden, Satoshi Nakamoto ile ilk Bitcoin transferini gerçekleştiren kişi. İddia sahipleri, Satoshi’nin 2011’de “Başka şeylerle ilgilenmem lazım” diyerek ortadan yok olmasını Hal Finney’in hastalanmaya başlamış olabileceğine bağlıyorlar.

Dünyanın ilk Bitcoin kullanıcılarından ve halen en büyük Bitcoin yazılımcısı Blockstream şirketinin kurucusu, kripto yazılımları uzmanı ve Hash’ı bulan Adam Back’in Satoshi Nakamoto olduğu iddiası da epey güçlü. Benim oyum 2014’te hayata veda eden Hal Finney’den yana. Mekanı cennet olsun. Hal Finney Nick Szabo Martti Malmi G. Andresen

Sıradaki haber yükleniyor...
holder