Verda Özer Gıdada küresel lider olmamız için
HABERİ PAYLAŞ

Gıdada küresel lider olmamız için

“Kainatta iki büyük yol vardır: Gökyüzünde Samanyolu, yeryüzünde İpek Yolu” der bir Özbek atasözü.

O İpek Yolu ki; Milat’tan önce 2’nci yüzyıldan 1800’lü yıllara kadar tüm dünyanın ticaretini sağlamış. Koskoca yerkürenin doğusunu batıya, kuzeyini güneyine bağlamış. Ta Çin’den Avrupa’ya kadar uzanmış. Nasıl mı? Tabii ki Türkiye üzerinden. Dünyanın gelmiş geçmiş bu en büyük ticaret yolunun 20 bin kilometresi, Türklerin yaşadığı coğrafyadan geçmiş. En aktif döneminde de Türklerin elinde olagelmiş. Daha önemlisi ise sadece tüccarların yani malların değil; bilgelerin, orduların, fikirlerin, dinlerin ve kültürlerin de yolu olmuş. Yani dünyayı maddi-manevi şekillendirmiş.

Haberin Devamı

İşte böyle hayati bir rol üstlenmiş olan bu topraklarda bu bilinç şimdi yeniden canlanıyor. İlk tarımın yapıldığı, ilk buğdayın ekildiği Anadolu’nun bilgeliğine sahip çıkılıyor. Buradan tüm dünyaya bu bilgilerin yayılması ve yine böyle bir tarihi rol hedefleniyor. Nasıl mı?

TARİHİ BİRLİKTELİK

Geçen yazımda, 6-9 Eylül tarihlerinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan Worldfood Istanbul’u (Türkiye gıda sektörünün uluslararası buluşma noktası) anlatmıştım. Türkiye’nin en büyük ihtisas ve ihracat fuarı olan Worldfood Istanbul, aslında 31 yıldır düzenleniyor. Merkezi Londra’da bulunan ve fuarcılık konusunda bir dünya markası olan uluslararası fuar şirketi ICA Events’in organizasyonunu yaptığı bu fuar, bu sene ise bambaşka bir boyut kazanıyor. Zira aynı çatı altında toplanan Türkiye’nin en önde gelen gıda şirketleri ve sektörle ilgili tüm STK’ları (sivil toplum kuruluşları) ve de dernekleri, bu fuara artık sahip çıkıyor.

İşte bu çatının adı da 3 ay önce kurulan Türkiye Gıda Platformu (TGP). TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu ve bünyesinde bulunan tüm İhracatçı Birlikleri, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) ve Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) el ele vererek TGP altında toplanmışlar. Sektörün birliğini, birlikteliğini sağlayarak diğer sektörlere de örnek teşkil edecek nitelikte bir güç birliği modeli ortaya koymuşlar.

Haberin Devamı

Kısa vadede hedefleri; ülkemizin en büyük gıda fuarı olan WorldFood İstanbul’u dünyanın en büyük ve en prestijli gıda fuarına dönüştürmek. Böylelikle ülkemizi dünya gıda sektörünün buluştuğu bir merkez üssü haline getirmek. Nihai hedefleri ise; Türkiye’yi küresel gıda sektörünün arz ve talebinin buluştuğu stratejik bir merkeze dönüştürerek, dünya gıda piyasasının oyun kurucusu haline getirmek.

Gıdada küresel lider olmamız için

STRATEJİK ROL

“Bugün hâlâ Türkiye çok özel coğrafi konumu, muazzam bereketli toprakları ve çiftçilerinin asırlardan gelen birikimi sayesinde dünya gıda sektörüne yön veren ülkelerden biri. Hele ki pandemiden ve akabinde Rusya-Ukrayna savaşından sonra, ülkemiz daha da stratejik bir konuma yerleşti ve bu süreçte tarihi bir rol üstlendi. O kadar önemli bir coğrafyada yaşıyoruz ki, Asya’nın ürünlerini ülkemize getirerek katma değer katıp tüm dünyaya pazarlıyoruz. Böylesi bir üretim ve sanayi alt yapısına sahibiz. Mesela bugün buğdayı un, makarna ve bulgura çevirerek bu alanda dünyanın en büyük ihracatçısı konumuna gelmiş durumdayız. Yine soya, ayçekirdeği, kanola gibi hammadelerden elde ettiğimiz bitkisel yağlarla adeta dünyayı doyuruyoruz” diyor TİM Hububat Sektör Kurulu Başkanı ve TGP İcra Komitesi Başkanı Ahmet Tiryakioğlu.

Haberin Devamı

“İşte bu eşsiz değerlerimiz nedeniyle Türkiye gıda sektörü olarak hep bir hayalimiz vardı: Sektörümüzü yıllardır dünyanın dört bir tarafında düzenlenen uluslararası gıda fuarlarında tanıtırdık. Almanya’da, Fransa’da, Amerika’da ve Dubai’de düzenlenen bu fuarlara her katıldığımızda öykünürdük. Türkiye olarak sahip olduğumuz potansiyeli birlik ve beraberlik içerisinde harekete geçirmeyi başarsak, dünyanın en büyük gıda fuarlarından birine bizim de sahip olabileceğimizi hayal ederdik. ‘Elimizde tüm imkanlar varken dünyanın lider gıda fuarı neden ülkemizde yapılmasın?’ dedik ve TİM Hububat Sektör Kurulu olarak kolları sıvayıp sektör kurulumuzdaki tüm birliklerle dayanışma içerisinde güçlü bir irade ortaya koyduk” diyerek TGP’nin arkasındaki hayali anlatıyor.

DEPREM BÖLGESİYLE DÜNYA BULUŞUYOR

Açılışı çarşamba günü yapılacak olan Worldfood Istanbul’da, deprem bölgesindeki üreticilerimiz de unutulmamış. Bölgede faaliyet gösteren gıda üreticilerine özel düzenlenecek “B2B İkili İş Görüşmeleri Etkinliği” ile dünyanın dört bir yanından gelen yabancı iş insanlarıyla yerel üreticiler buluşturulacak. Böylelikle üreticilerimizin yeni ihracat bağlantıları kurmaları ve dünyaya açılmaları sağlanacak.

Bununla birlikte fuar boyunca konferansların yanı sıra özel tematik fuar turları, ulusal ve uluslararası katılımcı firmaların mutfak atölyeleri, ünlü şeflerle gerçekleştirilecek reçete sunumları, tarif sohbetleri ve lezzet şovları da düzenlenecek. Sektörde farkındalığı artırmak için sağlıklı ve güvenilir ürünlere yönelik bilgiler, sıfır atık mutfak tüyoları ve gezegen-dostu tarifler de paylaşılacak.

*Bu kıymetli kervana tüm katılanlara hepimiz adına sonsuz teşekkürler…

NOT: Etkinlik programına https://worldfood-istanbul.com/tr/etkinlik-programi adresinden ulaşabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder