Yasemin Candemir Hedef köylerde okuyan her çocuğa ulaşmak!
HABERİ PAYLAŞ

Hedef köylerde okuyan her çocuğa ulaşmak!

Türkiye'de her 10 çocuktan biri köyde yaşıyor ve bu çocuklar nitelikli eğitime ulaşmakta zorlanıyor. 2016 yılından bu yana 25 binden fazla çocuğun daha iyi bir eğitim almasını sağlayan KODA (Köy Okulları Değişim Ağı) Bursa Orhaneli’ndeki yeni merkeziyle elini tüm Türkiye’ye uzatmayı planlıyor.

Türkiye’nin dört bir yanındaki köylerde çalışan idealist öğretmenler, eşit eğitimin gücüne inanan eğitmenler ve değişime inancı tam eğitim gönüllülerinin bir araya gelerek kurduğu Köy Okulları Değişim Ağı (KODA), dört buçuk yıldır köylerde yenilikçi bir eğitim anlayışını hayata geçirmek için çalışıyor.

Haberin Devamı

Kurulduğu günden bu yana köylerde yaşayan öğrenciler, veliler ve öğretmenlerin desteklenmesi için çalışmalar yürüten Köy Okulları Değişim Ağı Derneği kırsal bölgelerde uygulanacak pilot çalışmaları için şimdi de Bursa Orhaneli’de bir merkez kuruyor.

Kurulması planlanan merkez için, Orhaneli Belediye Meclisi’nin onayı ile Orhaneli’de 5 dönümlük bir arazi KODA tarafından satın alındı. Araziye kurulacak merkezin mimari çalışmaları devam ederken yapının ekolojik olması, enerjisinin sürdürülebilir kaynaklarla sağlanması ve Orhaneli’nin doğal mimari yapısına uygun olması amaçlanıyor. Bu amaçlar için KODA ekibi kapsamlı bir mimari proje hazırlığında.

Çocuklar, aileleri ve öğretmenleri faydalanacak

Merkez kurulduktan sonra, köy okullarında ve diğer kırsal bölgelerde gerçekleşmesi planlanan birçok uygulama için Orhaneli pilot bölge olacak. Türkiye’nin her yerinden köy öğretmenlerinin kişisel ve mesleki gelişimlerine yönelik eğitimler, kırsaldaki çocukların gelişimlerinin desteklenmesi için çalışmalar, köylerde yaşayan ailelerin çocuklarıyla iletişim kurmalarını kolaylaştıracak ve onları destekleyecek eğitimler verilecek. Merkezde aynı zamanda kırsal kalkınma, yerel gönüllülük gibi birçok konuda eğitim ve buluşmalar düzenlenecek. İlk uygulaması Orhaneli’de gerçekleşen faaliyetler, ardından tüm Türkiye’ye yayılacak.

Hedef köylerde okuyan her çocuğa ulaşmak

Paylaşmanın sorumluluğunu al!

Samsung ve TOÇEV’in hayata geçirdiği “Paylaşmanın Sorumluluğunu Al” platformu, tam kapanma döneminde vakit geçirmek için internete daha çok sarılan çocuklarını korumak isteyen ebeveynler için önemli bir yol gösterici oldu. Hala göz atmadıysanız, platformda çocukların internete kontrollü erişimi konusunda birçok faydalı içerik yer alıyor.

Haberin Devamı

Video izlemek ebeveynler tarafından çocuklara verilen bir ödül olarak görülürken, ebeveynlerin neredeyse yarısı çocukları oyun oynarken ya da bir şey izlerken çıkan reklamları kontrol etmediğini söylüyor. Hatta ebeveynlerin bir çoğu reklamların çocuklarının gelişiminde faydalı olabileceğini dahi düşünüyor.

Hedef köylerde okuyan her çocuğa ulaşmak

Hem yazılı hem de video içeriklerin yer aldığı platformda, internette çocukların karşılaşabileceği riskler ve tehlikeler, konunun uzmanları tarafından detaylıca açıklanıyor. Vaktiniz varsa mutlaka bakın, ciddi bir aydınlatma yaşattığı gerçek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder