Katılımcılardan bir yazı içindeki 'e' harfinin kaç tane olduğunun sayılması istendi. Katılımcıların bazılarına 60'tan geriye sayan süre, diğerlerine de 60'a kadar sayan süre verildi.
Daha sonra, çikolatalı kek veya meyve salatası yemek isteyip istemedikleri soruldu. Araştırmacılar, katılımcıların ne kadar yiyecek yediklerini ölçmediler.
Sonuçlar şöyle: Aşağı zaman grubundaki insanların çikolatalı kek istekleri ortalama on kişiden sekizi olarak derecelendirdiğini gösterdi. Buna karşılık, diğer gruptaki gönüllüler isteklerini on kişiden yedisi olarak değerlendirdiler. Meyve salatası istemeleri biraz daha muhtemeldi.
Araştırma görevlisi Dr. Ankur Kapoor şunları söyledi:
"Zaman işleyişinin yaygın ve zararsız uygulaması, kalori tüketimi alanında istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Zaman bir kaynak olarak görüldüğünde, aşağı doğru zaman tutmak, bireyin yemek ve sohbet gibi diğer durumlarda tutumunu etkileyebilecek yapay bir aciliyet duygusu yaratabilir.
Başka bir deyişle, 60, 59, 58, 57 saniye gibi aşağıya doğru hareket halinde gösterilen zaman, tüketiciler bir kaynağın tükenme hissini algılar ve kalori tüketerek bu eksikliği telafi etme arzusunu tetikler. Bu araştırmanın, kaynak izleme yönünün ince etkilerine ilişkin ilk görüşlerini sunmasını umuyoruz."