Çocukluk Kızma birader nasıl oynanır? Kızma birader oyun kuralları nelerdir?
Paylaş
Kızma birader nasıl oynanır? Kızma birader oyun kuralları nelerdir?

Kızmabirader oyunu 4 piyon ve 1 zar ile oynanan masa oyunudur. Amerika'da ve Avrupa ülkelerinde Ludo olarak bilinen kızmabirader ilk defa Hindistan'da oynanmıştır. Kızmabiraderde temel amaç dört piyonu da diğer oyunculardan daha hızlı bir şekilde varış noktasına ulaştırmaktır. Kızmabirader nasıl oynanır ve oyunun kuralları nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Kızmabirader 10. yüzyıldan beri neredeyse tüm ülkelerde oynanan bir oyundur. Piyonlarını en hızlı şekilde varış noktasına getiren oyuncu kızmabiraderin kazananı olur.

Haberin Devamı

KIZMA BİRADER NASIL OYNANIR?

Kızmabirader oyununun orijinal adı Pachisi olarak bilinmektedir. Kırılan piyonlar oyunda başlangıç noktasına döndüğü için oyuncu sinirlenir ve bu nedenle oyunun adına kızmabirader denmiştir. Tek zar ve dört piyonla oynanan kızmabirader en az iki en fazla dört kişiyle oynanır. Her oyuncunun sarı, yeşil, mavi ve beyaz piyonları alır.

Kızmabiraderde amaç diğer oyuncuların piyonlarına kırılmadan varış noktasına gitmektir. Bundan dolayı yüksek zar atan oyuncu her zaman daha avantajlı olur. Oyunun başında piyonları oyun alanına sokmak için zar ile 6 atılması gerekir. Her 6 atıldığında bir piyonun oyuna sokulması mümkündür.

Genelde oyunu hızlandırmak için oyunculara ilk başta 3 kere zar atma hakkı verilir. Şans ve strateji kızmabirader oyununda oldukça önemli faktörlerdir. Hem yüksek zar atar hem de stratejik oynarsanız kızmabirader oyununu kazanabilirsiniz. Kızmabirader eğlenceli bir oyundur.

Haberin Devamı

 KIZMA BİRADER OYUN KURALLARI NELERDİR?

 En az 2 en fazla 4 kişiyle oynanan kızmabirader genellikle 4 kişi ile daha eğlenceli olduğundan 4 kişiyle oynanmaktadır. Her oyunun kendi içinde bazı kuralları olduğundan bunları bilmek oynamak için önemlidir. Oyunu oynamadan önce kuralları öğrenmek ve bu şekilde oyuna başlamak gerekir. Kızmabirader oyununun kuralları şu şekildedir:

Her etap içerisinde bir defa zar atılır ve yalnızca bir piyon ile oynanır.

İki piyonun aynı kutuda yan yana gelmesi mümkün değildir.

Atılan zarla bir piyon eğer diğer oyuncunun piyonunun olduğu yere gelirse o piyon kırılmış sayılır. Kırılmış olan piyonun başlangıç noktasına geri dönmesi gerekir.

Dört piyonunu da hedef noktasına en çabuk şekilde ulaştıran oyuncu oyunu kazanmış kabul edilir.

Dört piyonu da oyun alanında bulunan oyuncu zarını attıktan sonra istediği piyonu hareket ettirme imkanına sahiptir.

Kırılan piyonun tekrardan oyun alanına girebilmesi için atılan zarda muhakkak 6 gelmesi gerekir.

Atılan zara göre piyonların üzerinden atlayarak ilerlemek mümkündür.

Oyunda zar atılırken çift değil tek zar kullanılır.

Haberin Devamı