Çocukluk Masal örnekleri... En bilinen Türk masalları ve dünya masalları...
Paylaş
Masal örnekleri... En bilinen Türk masalları ve dünya masalları...

Masal aynı zamanda sözlü halk anonim ürünü olarak ifade edilir. İçerisinde olağanüstü kişi ve karakterlerin olduğu, gerçekte şu kurgu doğrultusunda zamansız hikayeler masal olarak öne çıkar. Masal örnekleri... En bilinen Türk masalları ve dünya masalları hakkında merak edilenler.

Hem Türk masalları hem de dünya masalları günümüzde çocuklara her daim okunur. Özellikle onların hayal dünyasını genişletmek amaçlı büyük bir öneme sahiptir. Gerçek olmayan kurgular ve olağanüstü karakterler üzerinden zaman öğesi belirsiz hikayelerdir.

Haberin Devamı

 

 MASAL ÖRNEKLERİ

  Geçmişten günümüze kadar ulaşmış bu konuda pek çok önemli masal olduğunu söylemek mümkün. Çok eski zamanlardan yazılmış olan bu masallar, daha çok çocuklara okunan eğlenceli hikayelerdir. Elbette yetişkinlere göre de farklı hikayeler üzerinde masallar olduğunu söylemek mümkün. Özellikle Pinokyo, Kırmızı Başlıklı Kız ve Yedi Cüceler gibi daha pek çok önemli masal olduğunu söylemek mümkün.

Genelde masallar ‘’Bir Varmış Bir Yokmuş’’ şeklinde başlayarak karakterler üzerinden hikayeyi anlatır. Genelde olaylar gerçek dışı şekilde ele alınır ve gerçekleşmesi mümkün olmayan durumlar üzerinden anlatılır. Aynı zamanda mekanlar ise daha çok ütopik bir dünyayı resmeder.

 

 EN BİLİNEN TÜRK MASALLARI VE DÜNYA MASALLARI

Haberin Devamı

Hem Türk masalları hem de dünya masalları üzerinden pek çok bilinen masal olduğunu söylemek gerekir. Bunlar özellikle çocuklar için akılda kalıcı, aynı zamanda tarihe geçmiş önemli masallar olarak değerlendirilir. Öncelikle bu konuda Türk masallarından başlayarak devam etmek mümkündür.

 

 - Üç Oğlan

 - Öksüz kız

 - Keloğlan ve altın Bülbül Masalı

 - Üç Haylaz

 - Tembel çocuk ile Padişah Kızı

 - Korkak adam ve devler

 

 Bu gibi daha pek çok farklı ve önemli, Türk tarihine geçmiş olan masallar olduğunu söylemek gerekir. Bu masallar daha naif, çocuklara hitap eden hikayeler olarak öne çıkar. Özellikle çocukların hayal dünyasını genişletme noktasında önemli bir yere sahiptir. En bilinen Türk masallarının dışında aynı zamanda yine dünya çapında bilinen önemli masallar yer almaktadır.

  •   Yedi Cüceler
  •  Kırmızı Başlıklı Kız
  •  Uyuyan Güzel
  •  Pinokyo
  •  Güzel ve Çirkin
  •  Bremen Mızıkacıları
  •  Külkedisi

Özellikle yukarıda verilen masalar dünya çapında isim yapmış, hafızalara kazınmış ürünler olarak öne çıkar. Dünyanın her yerindeki çocuklara ortak hikayesi üzerinden olağanüstü konusu ele alınarak anlatılır. Aynı zamanda çocukların ortak biçimde en çok sevdiği dünya çapında hikayeler olduğunu söylemek gerekir.

 DÜNYA MASAL KLASİKLERİ

Dünya çapında farklı yaş kriterlerine ve kategorilerine bağlı olarak anlatılan dünya masal klasikleri bulunmaktadır. Aynı zamanda bu masallar kitaplaşmış, dizi ve film üzerinden izlenmiş hikayeler olarak da değerlendirilir.

Haberin Devamı

Bunlar içerisinde Peter Pan, Pamuk Prenses, Güliver'in gezileri, Çizmeli Kedi, Jumbo, Pinokyo, Yedi Cüceler ve Kırmızı Başlıklı Kız gibi daha pek çok dünya klasiği masallar yer alır. Her bir masal çocukların farklı dönemlerde keyifli dinleyebilecekleri birbirinden güzel hikayelerdir.