Çocukluk Masa tenisi masası ölçüleri nelerdir? Masa tenisi masası kaç metrekare olur?
Paylaş
Masa tenisi masası ölçüleri nelerdir? Masa tenisi masası kaç metrekare olur?

Spor insan sağlığına iyi gelen adeta beslenmesi için gerekli olan bir gıda gibi insan vücuduna hizmet etmektedir. Spor birçok dala ayrılmaktadır ve bu dallardan birisi de günümüzde oldukça popüler ve sevilen bir spor dalı olan masa tenisidir. Bu yazıda masa tenisi masası ölçüleri nelerdir ve masa tenisi masası kaç metrekare olur detayları ile derledik.

Masa tenisi karşılıklı iki ya da dört rakibin masa üzerinde bulunan bir ağ üzerinden raket aracılığıyla topu birbirine atma esasına dayanan bir spor türüdür. İlk olarak 1880'li yıllarda İngiliz ordusu tarafından oynandığı bilinmektedir. Türkiye'de ilk olarak 1920'li yıllarda masa tenisinin oynanmıştır. Bu sporu yapabilmek için gerekli malzemeler top, raket, masa ve ağ takımından oluşmaktadır.

Haberin Devamı

MASA TENİSİ MASASI ÖLÇÜLERİ NELERDİR?

Her spor dalında bulunan o sporun yapılabilmesi için gerekli olan malzemeler ve bu malzemelerin belirli ölçüleri bulunmaktadır. Masa tenisinde de oynanırken kullanılan masanın belirli ebatları bulunmaktadır. Sadece masanın değil diğer malzemeler olan top, raket ve ağ takımının da belirli ölçüleri bulunmaktadır.

Topun ölçüleri incelendiğinde çapı en az 40 mm ve ağırlık olarak ise 2,7 gr olacak şekilde bir top ile oynanmalıdır. Ek olarak beyaz ya da turuncu renkte ve mat olacak şekilde bir top ile masa tenisi oynanır. Selüloit ya da diğer plastik malzemeleriyle bu top üretilmektedir.

Raketlerde ise topun değdiği yüzeyin sert ve eğilmez olma şartı aranmaktadır. Raket renk olarak bir yüzü belirgin bir kırmızı ve diğer yüzü de siyah renkte ve mat olmalıdır. Genellikle sporcular tarafından küçük raketler tercih edilmektedir. Topun üzerinden geçtiği ağ ise oyunun oynandığı yüzeyin 15.25 cm yükseklikte olması gerekmektedir.

Haberin Devamı

MASA TENİSİ MASASI KAÇ METREKARE OLUR?

 Oyun oynanan yüzeyin belirlenmiş ölçülere göre 274 cm uzunluğunda olmalıdır. Bu uzunlukla beraber yanlarda c olacak şeklinde beyaz çizgiler çizilecektir. En olarak 152,cm ve dikdörtgen şeklinde bir masadır. En uzunluğuna bağlı olarak 2 cm genişliğinde olacak şekilde çizgiler çizilmelidir. Ayrıca masa tenisinin oynanacağı masanın yerden 76 cm yükseklikte bulunması gerekmektedir.

 Oyunun oynandığı alan ise masanın yan yüzeylerini içermemektedir. Masanın yüzeyi renk olarak koyu ve mat renkler olacak şekilde tercih edilmelidir. Oyunun oynanması için gerekli olan ağ ise masanın tam ortasında konumlanacak ve rakiplerin sahasını böylelikle ikiye bölecektir. Ek olarak ortadan 3 mm olacak şekilde bir beyaz çizgi de çekilecektir.