Merkez Artan intiharlara karşı farkındalık eğitimi

Artan intiharlara karşı farkındalık eğitimi

Paylaş
Artan intiharlara karşı farkındalık eğitimi

Artan intiharlara karşı farkındalık eğitimi

Mustafa ERCAN/MERSİN. (DHA) - MERSİN'de, son zamanlarda Türkiye’de artış gösteren intihar olaylarına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla 'İntihar ve İntihar Önleme Farkındalık Eğitimi' düzenledi.
Büyükşehir Belediyesi Engelsiz Mesleki Eğitim Merkezi’nde personellere ve engelli bireylere yönelik düzenlenen eğitim, İl Sağlık Müdürlüğü Psikoloğu Fatma Usta tarafından verildi.
Türkiye’de yıllara göre intihar oranları, cinsiyet ve yaş dağılımları gibi bilgileri paylaşan Usta, medyanın intihar olayları üzerindeki etkilerinden de bahsetti. Usta, intihar belirtilerine ve baş etme yollarında dair katılımcıları
İntiharı 'Kişinin bilerek ve kasıtlı olarak kendini öldürmesi' olarak tanımlayan Psikolog Usta, TÜİK’in Türkiye’de 1975-2015 yılları arası, yıllara göre intihar sayısı ve kaba intihar hızları verilerini paylaştı. Verilere göre 1975’te 788 intihar olayı yaşanırken, 2015 yılında sayı 3 bin 211’e çıkarak 40 yılda intihar olayları 4 katın üstünde artış gösterdi.
Usta, intiharın uyarı işaretleri arasında umutsuzluk, kontrolsüz öfke ve intikam alma, kapana kısılmış hissetme, artan alkol ve uyuşturucu kullanımı, arkadaşlardan, aileden ve toplumdan çekilme, kaygı, ajitasyon, uyku problemleri ve ruh hallerinin değişmesi ile kendisini gösterdiğini anlattı.
İntihar eğilimi olan kişilerdeki belirtilerden bahseden Usta, 'Depresyondaki bir kişinin duygusal durumunda düzelme olursa intihar riski azalır' bilgisinin yanlış olduğuna değinerek, "Doğru bilgi depresif hastalar çoğunlukla canlılıkları ve enerji düzeyleri artmaya başladıktan sonra intihar ederler. İyi hissettiklerinde intihar etmek için güç bulurlar. İntihara kesin karar vermiş olduklarında da dışarıdan daha sakin ve iyi görünebilirler" dedi
Kişilerin çevrelerinde intihara eğilim gösteren tanıdıklarına ilgili davranmaları gerektiğini kaydeden Usta, "Kişilerin ‘ölmek istiyorum, yaşamak istemiyorum’ şeklinde söylemlerde bulunduklarını görüyoruz. Aslında bu düşünce varsa, kişinin kesinlikle ciddiye alınması lazım. ‘Bu dikkat çekmeye çalışıyor, bu yapmaz’ dememek lazım. Eğer intihar düşüncesi olduğuna inanıyorsanız, bunu kişiyle konuşmaktan korkmayın. Yargılamadan, sevecen ve basit bir biçimde kendine zarar verme düşüncesi olup olmadığını sorun. İntihar düşünceleri hakkında soru sormak kişinin yardım istemesine ve bu duygularını konuşarak duygusal yükünü boşaltmasına yardımcı olur" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı