İzmir Astım hastalığı covid-19'un şiddetini arttırmıyor

Astım hastalığı covid-19'un şiddetini arttırmıyor

Paylaş
Astım hastalığı covid-19'un şiddetini arttırmıyor

Astım hastalığı covid-19'un şiddetini arttırmıyor

DÜNYA Alerjik Astım Haftası'nda hastalığa dikkat çeken Ege Üniversitesi Hastanesi'nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özlem Göksel, astım hastalarının covid-19'u daha ağır geçirdiğine yönelik söylentilerin doğru olmadığını ifade etti. Pandemi sürecinde pek çok hastayı takip ettiğini belirten Doç. Dr. Göksel, "Hiçbir astım hastamız diğer vatandaşlara göre daha fazla kovid-19 a yakalanmadı ve hiçbiri daha ağır kovid geçirmedi" dedi.
Her yıl mayıs ayının ilk haftasında kutlanan Dünya Alerjik Astım Haftası'nda hastalığa yönelik farkındalık oluşturmayı amaçlayan Ege Üniversitesi Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları biriminde görevli uzmanlar, astım ve covid-19 ilişkisini değerlendirdi. Birim sorumlusu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özlem Göksel, astım hastalarının covid-19'u daha ağır geçirdiğine yönelik söylentilerin doğru olmadığını ifade etti. Pandemi sürecinde pek çok hastayı takip ettiğini belirten Doç. Dr. Göksel, "Covid-19 ortaya çıktığından beri uzun süre oldu. Pek çok hastayı takip ettik ve astımlı hastaları gözlemledik. Hiçbir astım hastamız diğer vatandaşlara göre daha fazla covid-19 a yakalanmadı. Hiçbir astım hastamız daha ağır covid geçirmedi. Astım bir akciğer hastalığı, kovid de akciğerde zatürreye neden oluyor ancak astım hastaları bu yüzden daha riskli olduğunu düşünmesinler" dedi.
'MUTLAKA AŞI OLMALILAR'
Astımın kronik ve zor bir hastalık olduğunu ifade eden Doç. Dr. Göksel, "Bu hafta dünya astım haftası. Bu bir kutlama değil ancak bir farkındalık haftasıdır. Astım hastalarımızın pandemi döneminde ilaçlarını düzenli kullanmaya dikkat etmeleri gerekiyor. Çoğu çalışmaktan çekiniyorlar. Astımları nedeniyle bu dönemde çalışmaktan çekinmelerine gerek yok. Hangi çeşit aşıyı olmanın yararlı olabileceğiyle ilgili çok fazla soru geliyor. Covid-19 ölümcül bir hastalık bu yüzden aşı markası aramaksızın hangi marka aşı varsa mutlaka olsunlar. Eğer daha önce aşı reaksiyonu veya şok öyküleri varsa alerji uzmanları olan bizlere başvurarak kontrollü biçimde aşılarını olabilirler. Her ilacın yan etkisi olabilir ancak bugüne kadar yapılan çalışmalarda astım hastalarının aşı olmaktan korkmasını gerektirecek bir durumun olmadığını gördük. Astım hastaları ilaçlarını kullanmaya mutlaka devam etmeli. Teletıp uygulamasıyla bizlere her zaman ulaşabilirler. Telefonla konuşarak uzaktan ilaçlarını yazarak hastalarımıza yardım edebiliriz" diye konuştu.
'BAHAR ALERJİSİYLE KARIŞTIRILMASIN'
Son dönemde sıklıkla gündeme gelen bahar alerjileriyle covid-19 belirtilerinin karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Göksel, "Covid bir enfeksiyon hastalığıdır. Ateş, eklem ağrıları, boğaz ağrısı gibi belirtileri bulunuyor ve hastalar kendilerini ağır grip geçiriyormuş gibi düşünüyor. Diğer alerjilerde ise durum böyle değil. Alerjisi olan kişiler covide yakalandığında, bunun her zaman yaşadığı bir şey olmadığını anlıyor. Covid döneminde astımlı hastaların maske takması astımı bozacak faktörlerden de korunmalarını sağladı. Maske taktıkları ve evde kaldıkları için hastalıkları iyiye yöneldi. Covid atlatan hastaları kliniğimizde takip ediyoruz. Ne yazık ki bir kısmında kalıcı nefes darlığı meydana gelebiliyor ancak buna sebep olan şey astım hastaları olması değildir" dedi.
'ASTIM HASTALARI HAFİF ATLATIYOR'
Birimde görevli doktorlardan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Aktan, "Astım hastalığı covid-19'da tek başına risk faktörü değildir. Astım hastalarının diğer vatandaşlardan daha fazla çekinmesinin bir anlamı yok. Yapılan çalışmalarda tam tersine astım hastalarının covid-19 koruyuculuğunun daha fazla olduğu görüldü. Bu konuda bazı hipotezler var. Astımlı hastaların kullandıkları iğneler koruyuculuk sağlıyor ve tam kapanma dönemlerinde kendilerini korudukları için astımlı hastalar daha az hastalanıyor. Astımlı hastalarda balgam sekresyon fazlalığı virüslerin tutunmasını engelliyor. Bu yüzden astım hastalarında covid 19'u daha az görüyoruz. Yakalananların çok hafif ve ayakta atlattığını tespit ettik. Astımlı hastalarda virüsün tutunmasını sağlayan reseptörün daha az salındığı bulunmuş. Bu da koruyucu mekanizmalardan biri" diye konuştu.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinem İnan ise, "Yapılan çalışmalarda astımı ve alerjisi olan hastalarımızın covid-19 açısından bir risk faktörü teşkil etmedikleri, uygun şartlar altında aşılanabilecekleri ortaya konmuştur. Covid-19 enfeksiyonu ölümcül bir hastalık olduğu için hastalarımızın kesinlikle aşılanmasını öneriyoruz" dedi.

Hande NAYMAN / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı