Bursa Bursa'nın ihracat karnesi

Bursa'nın ihracat karnesi

Paylaş
Bursa'nın ihracat karnesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) elde ettiğimiz rakamlara göre geçen yıl Haziran ayında 929 milyon 850 bin dolar ihracat yapan kentimiz, bu yılın aynı döneminde yüzde 33,5 artış gerçekleştirerek, 1 milyar 241 milyon 800 bin dolar ihracata ulaştı.


Yılın 6 aylık dönemini göz önünde bulundurduğumuzda ise geçen yıl 5 milyar 504 milyon 821 bin dolar ihracat yapan Bursa, bu yıl aynı dönemde yüzde 35,8 yükseliş göstererek, 7 milyar 473 milyon 73 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.
Yılın ilk yarısında en fazla ihracat yapılan iller sıralamasında 40 milyar 715 milyon 379 bin dolar ihracat oranı ile İstanbul zirvedeki yerini korudu. 7 milyar 840 milyon 382 bin dolar ihracat oranı ile Kocaeli ikinci sırada yer aldı. Bursa, 7 milyar 473 milyon 73 bin dolar ihracat oranı ile Kocaeli’yi takip etti.
Bursa’da en fazla ihracat yapılan sektörlerden otomotiv ilk sıradaki yerini korudu. Yılın ilk 6 aylık döneminde yüzde 27,6 artış gerçekleştiren otomotiv, 3 milyar 633 milyon dolarlık ihracata imza attı. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ise aynı dönemde ihracatını yüzde 41,9 yükselterek, 794 milyon 230 bin dolarlık ihracat oranına ulaştı. Üçüncü sırada ise tekstil ve hammaddeleri yer aldı. Geçen yılın ilk 6 ayına göre ihracat oranını yüzde 46,4 artıran tekstil, 574 milyon 939 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.
Bu veriler ışığında iş insanları örgütlerine, kentimizin yılın ilk yarısındaki ihracat performansını, Türkiye sıralamasındaki yerini nasıl değerlendirdiklerini, pandemi süreci ve sonrası için avantaj, dezavantaj ve fırsatları nasıl değerlendirdiklerini sorduk. İşte Bursa’nın ihracat karnesi

Haberin Devamı

OTOMOTİV ZİRVEDEKİ YERİNİ KORUDU

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, sağlanan istihdamın yanı sıra 6 milyar 763 milyon dolar ihracat ile toplam otomotiv ihracatının 4’te birinden fazlasının Bursa’dan yapıldığını kaydetti. Sektörün en büyük gündeminin dönüşüm olduğuna dikkat çeken Çelik, otomotiv endüstrisinin elektrikli ve otonom araçlar çağına girdiğini belirterek, “Adımlarımızı da bu doğrultuda atıyoruz” dedi.

Geçen yılın ilk yarısında Covid-19 pandemisinin günlük yaşamın yanı sıra üretim ve ticareti de olumsuz etkilediğini hatırlatan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, alınan önlemler ve aşılamanın başarılı devam etmesiyle yılın ilk 6 ayında salgın öncesi performansın yakalandığını kaydetti.
Bu dönemde Türkiye ihracatının yüzde 40 oranında artış gösterdiğini söyleyen Çelik, 104 milyar 982 milyon dolar ihracat yapıldığını ifade etti. Bursa’nın ihracatının ise yüzde 35 artış ile 7,5 milyar dolara yükseldiğini belirten Çelik, “Türkiye’nin önemli sanayi kentlerinden Bursa’da pandeminin yarattığı baz etkisiyle, otomotiv, hazır giyim ve konfeksiyon, tekstil ve hammaddeleri, makine ve aksamları, çelik, mobilya ve orman ürünleri gibi önemli sanayi kollarında çift haneli artışlar yaşandı. 20’den fazla sektörde ihracat artışının gerçekleşmesi ve pandemi öncesi dönemdeki ihracat değerlerine ulaşılması, zor zamanları atlattığımızı göstermesi açısından sevindirici” diye konuştu.

Haberin Devamı

ARTIŞ UMUT VERİYOR

Bursa’nın ihracatını ülkelere göre değerlendiren Çelik, “İlk 7 ülkeye yine çift haneli ihracat artışı yaşandığını görebiliriz. Geçen yıl pandemi etkisiyle sınırların kapanması ve Avrupa ülkeleriyle ticaret yapmanın zorlaşması yine bu artışlarda önemli bir etkendir. Artışlar Bursalı ihracatçılarımızın 2021 yılı ihracatını 2020 yılına göre önemli bir artışla gerçekleştireceği yönünde gerçekçi bir umut veriyor” dedi.

İSTİHDAMIN BÜYÜK BÖLÜMÜ BURSA’DA

Otomotiv sektörünün geçen yıl 25 milyar 549 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini anımsatan Çelik, sektörler sıralamasında 15’inci defa birinci sırada yer aldığını kaydetti. Otomotiv endüstrisinin Bursa için çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Çelik, toplam 300 bin kişiye istihdam sağladığını belirterek, bunun büyük bölümünün Bursa’da yer aldığının altını çizdi.

Haberin Devamı

OTOMOTİV İHRACATINDA BURSA İLK SIRADA

Bursa’nın otomotiv sektörü ana sanayi devlerinin yanı sıra çok sayıda yan sanayi firmasına da ev sahipliği yaptığına işaret eden Çelik, “2020 yılında otomotiv sektöründe 6 milyar 763 milyon dolarlık ihracata imza atan Bursa, ülkemizin toplam otomotiv sektörü ihracatının 4’te birinden fazlasını tek başına gerçekleştirmişti. Otomotiv ihracatı yapan iller arasında geçen yıl birinci sıraya yerleşmiş, ardından Kocaeli 5 milyar 815 milyon dolar ihracatla ikinci sırada yer almıştı. Bu iki şehir sektörümüzün ihracatı açısından uzun zamandır İstanbul, Sakarya ve Ankara ile ilk sıralarda bulunuyor” diye konuştu.

İHRACATIN LOKOMOTİFİ

Bursa açısından şehrin ihracattaki lokomotif sektörünün otomotiv olduğunu vurgulayan Çelik, “Ülkemizin önemli otomotiv ana sanayi firmaları, ilimizde faaliyet göstermektedir. Yılın ilk yarısına bakıldığında otomotiv endüstrisinin 3 milyar 633 milyon dolar ihracat değeriyle Bursa’nın ihracatında lider sektör olduğunu görüyoruz. Bu 6 ayın toplamında şehrimizin ihracatının neredeyse yarısını otomotiv endüstrisi oluşturmuştur. Bu da otomotiv endüstrisinin Bursa için önemini koruduğunu gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

DÖNÜŞÜMÜ FIRSATA ÇEVİREBİLİRİZ

Sektörün en büyük gündeminin dönüşüm olduğuna dikkat çeken Çelik, otomotiv endüstrisinin elektrikli ve otonom araçlar çağına girdiğini vurguladı. Yarı iletken çip üreticilerinin tedarik önceliklerini pandemi döneminde talebi artan ürünlere vermesiyle başlayan ve hala etkisini sürdüren küresel boyutlu beklenmedik krizin bu dönüşüm konusunda uyarılar verdiğini söyleyen Çelik, “Yerli yazılımın ve stratejik öneme sahip bileşenlerin yerli üretiminin bu dönüşümü bizim için fırsata çevireceğinin farkındayız. Adımlarımızı da bu doğrultuda atıyoruz. Bu dönemde dünya otomotiv endüstrisinin gündemini yakından takip ediyor ve katma değerli üretim yaparak, ihracat değerimizi arttırmak için çalışmalar yapıyoruz. Amacımız sektörümüzün de katkısıyla ülkemizin ihracatını arttırmak” diye konuştu.

Haberin Devamı

SORUNLARI ÖNCEDEN GÖRÜP, HIZLICA ÇÖZÜM SUNABİLMEK ÖNEMLİ

Aşılamanın başarılı şekilde devam etmesinin normalleşme yolunda umut verdiğini belirten Çelik, “Ancak sektörümüz ve Bursa’nın ihracatındaki artışların da bizi sevindirmesine rağmen, pandeminin olumsuz etkileri farklı şekillerde karşımıza çıkmaya devam ediyor. Yarı iletken çip arzının düşüşü dolayısıyla yaşanan kriz ve tedarik zincirindeki bozulmalarını buna örnek gösterebiliriz. Bursa için yılın ilk yarısındaki ihracat rakamları normale döndüğümüzü gösterse de hedefimiz her zaman daha fazlası olmalı. Bu anlamda, Bursa’nın ihracattaki başarısını artırabilmek için sorunları önceden görüp hızlıca çözüm sunabilmek önem taşıyor. Otomotiv sektörünün Bursa için ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştik. Otomotiv endüstrisinde üretime katma değer sağlamak Bursa ihracatının değerini de artıracaktır. Yalnızca sektörümüz değil, Bursa gibi önemli bir sanayi şehrinde üretim ve ihracat yapan her firma yenilikçi bir yaklaşım benimsemeye devam etmelidir” dedi.