Antalya CW Enerji, 450 wattlık panel üretti

CW Enerji, 450 wattlık panel üretti

Paylaş
CW Enerji, 450 wattlık panel üretti

CW Enerji, 450 wattlık panel üretti

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da güneş enerjisi panel üretiminde plaj şemsiyesi, otopark, ev-kafe bahçe terasları, balkon, sera ve fabrika çatıları gibi alanlarda farklı ürünler geliştiren CW Enerji, bugüne kadar 395 watt güce sahip olan güneş panelinde 450 wattlık yeni panel üretimini başardı.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren ve Türkiye'deki en büyük 500 firma arasında yer alan CW Enerji, işyerleri, fabrika ve evlerin çatıları, kış bahçeleri, havuz başları, otoparklar, kafe bahçeleri, seralar, plajlar ve havuz başlarında kullanılan şemsiyeler gibi birçok alanda güneş paneli üretimi yapıyor. Avrupa'nın en büyük güneş paneli fabrikasına sahip olan CW Enerji'nin Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan, sektör olarak 2021 yılına çok iyi girdiklerini, ihracatın çok iyi düzeyde olduğunu, taleplerin arttığını söyledi. Özellikle yakın coğrafyadaki ülkelerden yüksek talep aldıklarını anlatan Sarvan, iç piyasada da yaz mevsiminin geliyor olmasıyla taleplerde artış beklendiğini açıkladı.

TALEP HER ALANDA ARTIYOR

Çatı üstü güneş enerji sistemlerinin ön plana çıkmaya başladığını belirten Sarvan, “2021'e biraz iyi, hızlı girdik ve umutluyuz. Sektöre her geçen gün yeni bir oyuncu giriyor. İlk geldiğimiz gün yayla ve bahçe evlerindeki sulama sistemlerine satıyorduk. Şu anda büyük dev santraller yapılıyor, evler, villalar istiyor, fabrika çatıları, akaryakıt istasyonları, soğuk hava depoları her türlü elektrik tüketimi olan her abonmanlık artık talep ediyor. 'Ben nasıl kurarım, nasıl bundan faydalanırım, şu andaki teknolojik denge ve karbon salınımına, geliri dışında cari açığa katkısı ve küresel ısınmaya karşı karndioksit gaz salınımına karşı nasıl faydam olur' diye düşünerek Türkiye ve dünya genelinden birçok müşterimiz var" diye konuştu.

450 WATTLIK İLK ÜRÜN PİYASADA

Özellikle balkon, otopark ve kış bahçeleri gibi alanlar için Almanya'dan ciddi talep aldıklarını dile getiren Tarık Sarvan, “Orada güneş çok az olmasına rağmen insanlar, 'Benim ekolojik dengeye bir-iki panel de olsa nasıl faydam olur, yarına çocuklarımıza nasıl daha temiz bir dünya bırakırız' diye düşünerekten ciddi siparişler alıyoruz. Yüzde 20-25 geçen yıla kıyasla talep artışı var. Türkiye'de bu sektöre ilk girenlerden biriyiz. Artık panellerimiz teknoloji değiştiği için 450 watta kadar yükseldi. Daha önce 400 watta kadar yapabiliyorduk" dedi.

YIL SONUNDA 600 WATT ÜRETİLECEK

Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini, 600 watt güce sahip güneş paneli üretimini bu yıl sonuna kadar hedeflediklerini kaydeden Sarvan, “Bu yılın sonunda 600 watt paneller çıkacak piyasaya. Türkiye'de ortalama güneş metrekare düşüş oranına bakacak olursak 1600-1800 watt, Karadeniz bölgemiz 1400-1500'lerde. Ama Türkiye'nin ortalamasına bakarsak, 100 wattlık bir panel dört saat iyi bir ışınımla günlük 400 watt enerji üretir. 450 panelde aynı şekilde çarpan dörtle daha fazla enerji üretir" dedi.

BALKONDA KULLANILABİLECEK

Tarık Sarvan, evlerde bir led lambanın 1 saatte 5 watt elektrik enerjisi çektiğini belirterek, “10 tane 5 watt lamba 50 watt çekiyor. Ama dört saat güneşlenme diyoruz ya, bir saatteki paneller 450 watt. Bir televizyon ise saatte 150 watt çekiyor. Yani bir panelle birçok şeyi çalıştırabiliriz. Özellikle balkon sistemlerinde bu panelleri de kullanabileceğiz. Şu anda 395-400 wattları kullanabiliyorduk. Artık aynı sistemde 450 wattı kullanabileceğiz. Kurulum maliyeti ise neredeyse aynı. Bu ürünle sahadaki yatırımcının diğer ürünlere ayırdığı altyapıda kullanılan alüminyum profiller ve işçilik gibi şeyler aynı" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı