Dünya ABD basınından Putin'i çıldırtacak plan!

ABD basınından Putin'i çıldırtacak plan!

Paylaş
ABD basınından Putin'i çıldırtacak plan!

Tüm dünyanın tepkilerine rağmen Putin'in Ukrayna'yı işgali devam ediyor. ABD basınında çıkan bir haber ise adeta 'Putin'i çıldırtacak' cinsten. Habere göre ABD'li yetkililer, Polonya'nın Ukrayna'ya Amerikan F-16 savaş uçakları karşılığında Sovyet döneminden kalma uçaklar sağlayacağı bir anlaşma üstünde çalışıyor. Yani Ukrayna, Rusya'ya karşı Rus yapımı uçaklarla savaşacak!

Milliyet'te yer alan habere göre, ABD'li yetkililer Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Rusya'nın işgaline yanıt vermesine yardımcı olmak için son teklifte, ABD'nin Polonya'nın Amerikan F-16 savaş uçakları karşılığında Ukrayna'ya Sovyet döneminden kalma uçaklar göndereceği bir anlaşmayı araştırdığını söyledi. ABD'li yetkililer, anlaşmanın Beyaz Saray onayı gerektireceğini söyledi. Olası bir anlaşma, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin ABD'ye, özellikle Ukraynalı pilotların uçabileceği Rus yapımı jet avcı uçakları başta olmak üzere daha ölümcül askeri yardım elde etmek için çağrıda bulunmasının ardından geldi. Zelenskiy, Cumartesi sabahı Kongre üyeleriyle yaptığı video görüşmesinde, ABD'nin Rus petrol ithalatını yasaklama önerisini de destekledi.

Haberin Devamı

ABD'nin Wall Street Journal gazetesinin aktardığı habere göre, Beyaz Saray yetkilileri, ABD'nin Polonya'ya belli sayıda F-16 verebileceği, buna karşılık da Varşova'nın Kiev'e Sovyet dönemine ait savaş uçaklarından temin edebileceğini belirtti.

RUS YAPIMI UÇAKLAR

Bir Beyaz Saray yetkilisi ABD medyasına yaptığı açıklamada, "Bu konuda Polonyalılarla çalışıyoruz ve diğer NATO müttefiklerimizle istişare ediyoruz" dedi. Kararın bir kısmı, ABD'nin uçakları Ukrayna'ya devretmesi karşılığında Polonya'ya neler sağlayabileceğine bağlı. Ukraynalı pilotların, bu sistemler üzerinde uçmak için özel olarak eğitildikleri için Rus yapımı uçaklara ihtiyaç duydukları bildiriliyor.

200'den fazla Meclis ve Senato üyesinin bulunduğu görüşmede Zelenskiy, soru almadan önce yaklaşık 25 dakika konuştu. Görüşmedeki iki kişiye göre, Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell, Zelenskiy'ye en çok neye ihtiyacı olduğunu sordu. Ukrayna Devlet Başkanı, jet avcı uçağı ihtiyacı ile yanıt verdi. Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturmayı da gündeme getirdi, ancak bir tercüman aracılığıyla, görüşmedeki bir kişiye göre "Bunu yapamıyorsanız, en azından uçak alın" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan birçok Kongre üyesi, Biden yönetiminin Kiev'e savaş uçağı sağlamasına destek olacaklarını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya savaş uçağı temini konusunda Polonya'da değerlendirmede bulunmuş ve bu konu üzerinde müttefik ülkelerle görüştüklerini söylemişti.

UKRAYNA YÖNETİMİ DİLE GETİRMİŞTİ

Ukrayna yönetimi daha önceki açıklamalarında ordudaki pilotların Sovyet dönemine ait Mig-22 ve Su-25 gibi uçakları hemen uçurabileceğini ve bu uçakların Polonya'nın da arasında bulunduğu bazı Doğu Avrupa ülkelerinde halen mevcut olduğunu dile getirmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge talebinde de bulunmuş ancak hem ABD hem de NATO "Rusya ile savaş riskini barındırdığı için" bu talebe olumsuz karşılık vermişti.